Utan reseförsäkring kan höstlovet bli en dyr historia för barnfamiljer

Nu är det snart dags för höstlov, och flera svenska barnfamiljer åker på solsemester utomlands. Men för vissa blir resan inte som de tänkt sig: semesterdagar går i stöpet, man måste kanske uppsöka läkare eller rentav åka hem på grund av sjukdom. Statistik från Gjensidige Försäkring och Gouda Reseförsäkring över anmälningar under första delen av 2015 visar att barn står för tolv procent av de sjukdomar eller olyckor som inträffar på semestern.

Dålig mage, öroninfektion, förkylning och brännskador av solen är de vanligaste åkommor som barn drabbas av på solsemestern. Faktum är att cirka en åttondel av dem som blir sjuka på semestern är barn, enligt statistiken från Gjensidige Försäkring och Gouda Reseförsäkring. En familjesemester som skulle handla om sol och bad kan därför snabbt förvandlas till en resa fylld av läkarbesök, oro och ledsna miner.

”Det finns väl inga bra tillfällen att bli sjuk, men allra sämst är det kanske när man är på en efterlängtad familjesemester. Man kan vara i ett land där man inte behärskar språket eller inte känner till den lokala hälso- och sjukvårdspolicyn. Oavsett sjukdom eller skada känner man sig ofta extra utlämnad när man blir sjuk utomlands. Om någon i familjen blir sjuk eller skadar sig ska man ringa vår larmcentral på en gång”, säger Uffe Svennson, direktör i Gouda Reseförsäkring. ”Då får man så bra hjälp som möjligt”.

 

Flygbolagen kan sätta stopp för hemresan
De flesta vanliga barnsjukdomar kan behandlas utan långa sjukhusvistelser. Men vissa sjukdomar som exempelvis öroninflammation kan innebära att barnet inte får lov att flyga hem eftersom trumhinnan riskerar att spricka. Utan en reseförsäkring kan detta få allvarliga ekonomiska konsekvenser för en barnfamilj.

Förutom förhinder att resa på grund av risker för barnet, kan flygbolagen även neka ombordstigning för barn med smittsamma sjukdomar. Vissa flygbolag tillåter exempelvis inte att man flyger med vattkoppor.

”Det kan bli en dyr historia för familjen om ett barn blir sjukt och nekas hemresa. Nya hemresebiljetter och extra hotellnätter är kostnader som inte täcks av det Europeiska sjukförsäkringskortet. Därför är det viktigt att man har gjort sin hemläxa och ser till att ha ett ordentligt försäkringsskydd innan man reser från Sverige”, säger Uffe Svennson.

Spara dina semesterdagar
När det gäller sjukdom under semestern gäller olika regler beroende på om man reser inom eller utanför EU. Semestrar du i Sverige eller inom EU kan du faktiskt byta ut dina semesterdagar mot tillfällig föräldrapenning (VAB) och på så vis ”spara” dina inarbetade semesterdagar. Din arbetsgivare måste dock godkänna och genomföra ändringen från semester till VAB-ersättning.*

Befinner du dig däremot i ett land utanför EU har du oftast inte denna möjlighet, eftersom Sverige inte har samma överenskommelser med dessa länder. Därför är det extra viktigt att du har ett fullgott försäkringsskydd när du reser utanför EU.

 

5 tips på hur du undviker att bli sjuk på semestern

  • Tvätta händerna – det mest effektiva sättet att undvika ”semestermage” och förkylning är att tvätta händerna grundligt och ofta. Med den nya kulturen kommer också nya bakterier och virus som du kanske inte är van vid i Sverige.
  • Torka öronen ordentligt – öroninflammation i hörselgången kan undvikas om man torkar öronen ordentligt när man går upp från poolen eller havet.
  • Byt om från våta badkläder – fuktiga badkläder blir lätt kalla och det kan leda till förkylning, men också urinvägsinfektion om du har otur.
  • Tänk på vad du äter – dålig mage är den vanligaste orsaken till sjukdom på semestern. Se därför till att äta väl tillagad mat för att gardera dig så mycket som möjligt. Kom ihåg att skölja frukt och grönt noggrant innan du äter dem.
  • Drick mycket vatten – men undvik kranvattnet eftersom det inte innehåller samma typ av bakterier som din kropp är van vid i Sverige.