Hoppa till innehållet
Man i blå skjorta vid bilväg

Så kan du anpassa din körstil för att undvika stenskott

Våren innebär högsäsong för stenskott, men det finns flera sätt att skydda bilen mot de flygande små stenarna. Nära tre av tio svenska bilförare uppger i en ny undersökning att de valt en annan resväg just för att undvika stenskott.

En av de vanligaste situationerna då man riskerar att drabbas av stenskott är vid omkörningar eller vid påfarter till en ny väg, så det är bra att köra extra försiktigt där och tänka på avståndet.

- Karolin Bernås, skadechef inom Gjensidige Försäkring

Gruset som strötts ut under vintern kommer fram när snön smälter, vilket ökar risken för stenskott. Antalet stenskottsskador har ökat, bland annat på grund av att det inte är lika vanligt med stänkskydd idag. Antalet bilar på vägarna har också ökat stadigt under många år.

Det här tror svenskarna är vanligaste orsaken till stenskott:
Korta avstånd mellan bilarna46 procent
Dåligt underhållna vägar32 procent
Löst grus eller sten som flyger av lastflak9 procent
Snäva omkörningar8 procent
Annat6 procent

Om du drabbas av stenskott är det viktigt att snabbt täcka till sprickan med tejp så att det inte kommer in smuts i sprickan.

– Annars är risken att den mindre glasskadan inte går att reparera. Åk gärna till en bilglasverkstad så snart du kan för översyn av skadan. Se också till att laga stenskottet innan den inledningsvis mindre skadan leder till att rutan spricker ordentligt så att den helt måste bytas ut, för det innebär en ofta onödig extra kostnad, säger Karolin Bernås.

Närmare tre av tio (27 procent) svenska bilförare har valt en annan väg för att undvika stenskott. Det visar en ny undersökning som Gjensidige Försäkring har gjort i samarbete med Kanar Sifo. 77 procent uppger att de anpassar sin körstil för att undvika stenskott, exempelvis genom att hålla längre avstånd mot bilen framför. Samtidigt uppger 22 procent att de inte gör något särskilt för att skydda sin bil mot stenskott.

– Små stenar kan göra stor skada, så det är bra att göra det som går för att förebygga att den inträffar. När det är möjligt och inte innebär en alltför stor omväg kan det vara smart att välja en annan väg för att skydda bilen mot stenskott. Vägar som har sandats är mer utsatta än vägar som endast har saltats till exempel. Generellt är det svårt att helt gardera sig mot stenskott, men det kanske viktigaste tipset är att tänka extra på att hålla avstånd till bilen framför, säger Karolin Bernås.

*Om undersökningen: Gjensidige Försäkring Sverige har i samarbete med Kantar Sifo genomfört en omfattande riskundersökning som bygger på intervjuer med 1000 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden.

Vill du veta mer?

I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.