Hoppa till innehållet
Ung tjej med hjälm på sin moped

Mopedförsäkring

För att få prisförslag och hjälp med att teckna en försäkring som passar dina behov, kontakta vår kundservice på 010-483 95 12 eller info@gjensidige.se

Vilken mopedförsäkring passar dig?

I tabellen kan du enkelt se vad våra olika försäkringar innehåller och jämföra.

Hel

Halv

Trafik

Vilken mopedförsäkring passar dig?

I tabellen kan du enkelt se vad våra olika försäkringar innehåller och jämföra.

"Snabb handläggning av ärendet"

Bengt Åke Danielsson
4 av 5

Baserat på 4 407 omdömen

Så samlar vi in och använder kundomdömen

Vid avslutat skadeärende får kunden ett automatiskt mejl, om hen registrerat en e-postadress hos Gjensidige, med en länk till Trustpilot där kunden kan betygsätta Gjensidige. Dessa kundomdömen markeras med ”verifierad kund” hos Trustpilot. I de fall omdömen publiceras direkt via Trustpilot kan Gjensidige inte verifiera att omdömet är från en Gjensidigekund. Citaten ovan hämtas automatiskt från de 4- och 5-stjärniga omdömen som Gjensidige fått av verifierade kunder.

Gjensidiges Trustpilotbetyg beräknas utifrån ett genomsnitt av samtliga omdömen av Gjensidige som publicerats hos Trustpilot, med hänsyn till tidsrymd, frekvens och bayesianskt medelvärde. Detta innebär bland annat att nyare omdömen ges större vikt än äldre omdömen vid beräkning av betyget. 

Läs mer om hur Trustpilot beräknar sina betyg

Teckna mopedförsäkring

När du ska försäkra din moped finns det flera typer av mopedförsäkringar att välja mellan. Utöver den obligatoriska trafikförsäkringen kan du teckna en halvförsäkring som bland annat täcker brand och stöld och lägger du till vagnskada är din moped helförsäkrad. Försäkringen är en årsförsäkring, dvs. premien beräknas på att mopeden inte används hela året. Du bara kör - försäkrat - när du vill och vädret tillåter!

Ring oss på 010-483 95 12 för tips och råd.

Vanliga frågor och svar om mopedförsäkring

Så länge mopeden är påställd i vägtrafikregistret så måste den vara åtminstone trafikförsäkrad.

Vad en mopedförsäkring kostar beror på många faktorer. Priset kan variera beroende på t ex din ålder, mopedklass och mopedens effekt och vikt.

Det finns också olika typer av mopedförsäkringar där priset också varierar. Lägsta skyddsgraden är trafikförsäkring som du måste ha enligt lag.

Det är den som står som ägare av mopeden som ska teckna försäkringen. Försäkringen gäller sedan för den som är försäkringstagare, den som kör mopeden och passagerare. Om det är ditt barn som äger mopeden, är det hen som ska stå på försäkringen. Är ditt barn under 18 år så godkänner vi att antingen barnet eller föräldern står på försäkringen.

Självrisken är den del av skadekostnaden som du själv får stå för vid varje skadetillfälle. Grundsjälvrisken är, om inget annat anges i ditt försäkringsbrev enligt nedan: 

Trafikskada: 0 kr.

Krishjälp: 0 kr.

Stöld: 3 000 kr.

Brand: 1 500 kr.

Räddning: 1 000 kr.

Glasskada: lagning av ruta 0 kr, byte av ruta 1 000 kr.

Rättsskydd: 20 % av kostnaden, lägst 1 500 kr.

Vagnskada: 2 000 kr.

Din moped ska vara låst med ett klass 3-lås och ett godkänt styrlås. Om det finns en immobilizer på mopeden så behövs det bara ett ytterligare godkänt klass 3-lås. Med godkända menar vi att lås och larm ska vara godkända av Stöldskyddsföreningen, SFF.  Mer information om vilka lås och larm som är godkända finns på Stöldskyddsföreningens hemsida.

Ja, det går bra att låna ut din moped. Se till att personen du lånar ut mopeden till har förarbevis eller körkort, beroende på vad som krävs för din moped.

EU-moped

Det är moped klass I som ofta kallas "EU-moped" och den är konstruerad för en hastighet av högst 45 km/h. För att få köra moped klass I måste du ha ett AM-körkort för moped klass I, alternativt övriga behörigheter för körkort. Har du ett traktorkort eller förarbevis moped klass I utfärdat före den 1 oktober 2009 så gäller även dessa. 

Läs mer om EU-moped här

Moped klass II

är en moped som ska ha pedaler (vevanordning) och vara konstruerad för en hastighet av högst 25 km/h. I klass II finns även den "gamla" gruppen av mopeder som är konstruerade för en hastighet av högst 30 km/h. För Moped klass II är det krav på förarbevis och mopederna är inte registreringspliktiga.

Läs mer om moped klass II här

Ja, försäkringen gäller för din elmoped. Det är viktigt att du tänker på att ta med batteriet när du parkerar mopeden.

När ägarbytet är registrerat i vägtrafikregistret kommer din försäkring att annulleras. Du får automatiskt hem ett bekräftelsebrev på detta från oss.