Hoppa till innehållet
Ung kvinna med hjälm på elsparkcykel

Försäkring för elsparkcykel

Från och med den 23 december 2023 måste du ha minst en trafikförsäkring för din elsparkcykel. För att få prisförslag och hjälp med att teckna en försäkring som passar dina behov, kontakta oss på 0771‑326 326 eller info@gjensidige.se

VILKA TYPER AV ELSPARKCYKLAR OMFATTAS?

Hastighet

Alla elfordon utan vev- eller trampanordning som är konstruerade för att köra snabbare än 20 km/h.

Vikt

De elfordon utan vev- eller trampanordning som är konstruerade för att köra snabbare än 14 km/h och som väger mer än 25 kg.

Vad ingår i försäkringen för elsparkcykel?

I tabellen kan du se vad vår stöld- alternativt trafikförsäkring innehåller. Du måste ha minst en trafikförsäkring.

Stöldförsäkring

Trafikförsäkring

Vad ingår i försäkringen för elsparkcykel?

I tabellen kan du se vad vår stöld- alternativt trafikförsäkring innehåller. Du måste ha minst en trafikförsäkring.

"Bra villkor och lägre pris än mitt förra försäkringsbolag. Trevlig och hjälpsam kundtjänst."

Anders J
4 av 5

Baserat på 4 407 omdömen

Så samlar vi in och använder kundomdömen

Vid avslutat skadeärende får kunden ett automatiskt mejl, om hen registrerat en e-postadress hos Gjensidige, med en länk till Trustpilot där kunden kan betygsätta Gjensidige. Dessa kundomdömen markeras med ”verifierad kund” hos Trustpilot. I de fall omdömen publiceras direkt via Trustpilot kan Gjensidige inte verifiera att omdömet är från en Gjensidigekund. Citaten ovan hämtas automatiskt från de 4- och 5-stjärniga omdömen som Gjensidige fått av verifierade kunder.

Gjensidiges Trustpilotbetyg beräknas utifrån ett genomsnitt av samtliga omdömen av Gjensidige som publicerats hos Trustpilot, med hänsyn till tidsrymd, frekvens och bayesianskt medelvärde. Detta innebär bland annat att nyare omdömen ges större vikt än äldre omdömen vid beräkning av betyget. 

Läs mer om hur Trustpilot beräknar sina betyg

Teckna försäkring för din elsparkcykel

Funderar du på vilken omfattning som du ska välja? Eller har du några andra funderingar kring försäkring för elsparkcykel? Hör gärna av dig till oss, vi kan hjälpa dig hitta rätt försäkring för dina behov. 

Informationen på den här sidan är förenklad och förkortad, du hittar fullständig information i villkoren.

Ring oss på 0771‑326 326 för tips och råd.

Vanliga frågor och svar om försäkring för elsparkcykel

Ja, från och med den 23 december 2023 måste du enligt lag ha minst en trafikförsäkring för din elsparkcykel om den uppfyller de nya kriterierna enligt Trafikskadelagen. Du kan se om just din elsparkcykel är trafikförsäkringspliktig under frågan ”Vilka elsparkcyklar omfattas av den nya lagstiftningen?”.

Om du inte tecknar en trafikförsäkring får du inte använda ditt fordon ute i trafiken. Gör du trots allt det kan du få böter om du blir stoppad av polisen.

Självrisken är den del av skadekostnaden som du själv får stå för vid varje skadetillfälle. Grundsjälvrisken är, om inget annat anges i ditt försäkringsbrev, enligt nedan: 

Trafikskada: 0 kr.

Krishjälp: 0 kr.

Stöld: 1 500 kr. Har du även din hem- eller villahemförsäkring hos oss, är din självrisk vid stöld 500 kr.

Försäkringen gäller endast i Sverige. 

Tänk på att om du tar med dig elsparkcykeln till ett annat land så gäller varken trafik- eller stöldförsäkringen. Det är därför viktigt att du tar reda på vilka regler som gäller i det land du tänker åka till, då du annars riskerar att stå helt utan ersättning om du råkar ut för en personskada – eller personligen bli betalningsskyldig för en skada som du råkat orsaka någon annan.

  • Alla elfordon utan vev- eller trampanordning som är konstruerade för att köra snabbare än 20 km/h.
  • Elfordon utan vev- eller trampanordning som är konstruerade för att köra snabbare än 14 km/h och som väger mer än 25 kg.

Försäkringen gäller för dig som är försäkringstagare och endast om du är fordonets verklige ägare och huvudsaklige brukare.

Trafikförsäkringen gäller också för den som drabbas av skada till följd av trafik med fordonet.

Om din elsparkcykel är trafikförsäkringspliktig enligt de nya reglerna så omfattas den inte längre av din hemförsäkring. Därför kan du utöver en trafikförsäkring även teckna en stöldförsäkring för din elsparkcykel.

De elsparkcyklar och andra lätta elfordon som inte är trafikförsäkringspliktiga enligt de nya reglerna omfattas dock fortfarande av din hemförsäkring.