Hoppa till innehållet

Hemförsäkring

Med en hem­försäkring är du, din familj, bostaden och era saker skyddade. Oavsett om du bor i bostads­rätt, hyres­rätt eller rad­hus, så ger alla våra hem­försäkringar en bra grundtrygghet. 

Nordens tredje största försäkringsbolag

Vi har funnits i över 200 år och hos oss får du trygga och prisvärda försäkringar anpassade efter dina behov.

Upp till 15 % samlingsrabatt

Samlar du flera av dina försäkringar hos oss kan du få upp till 15 % rabatt.

Topprankat reseskydd ingår

Vårt Reseskydd Plus är topprankat av Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Välj rätt försäkring till ditt hem

Vad är en hemförsäkring?

En hemförsäkring är en försäkring som gäller för dig, din familj och dina saker. Oavsett om du bor i hyresrätt eller bostadsrätt så behöver du en hemförsäkring för att vara skyddad vid t ex stöld, brand och vattenskador samt när du är ute och reser.

Måste man teckna en hemförsäkring?

Du måste inte ha en hemförsäkring, men genom att teckna en hem­försäkring är du, din familj, bostaden och era saker skyddade om något skulle hända. Reseskyddet i hemförsäkringen hjälper dig dessutom om du blir akut sjuk eller skadad när du är ute och reser.

Vad kostar en hemförsäkring?

Vad en hemförsäkring kostar beror på flera olika faktorer. Det beror bland annat på antal personer i hushållet, boyta och värdet på de saker som du vill försäkra. Det finns också olika nivåer av vår hemförsäkring, så att du kan välja den försäkring som passar dig bäst.

Vad täcker hemförsäkringen?

Vad täcker hemförsäkringen?

Din hemförsäkring väljer du utifrån hur du bor, vad du har för saker, vad du kan tänka dig att betala och hur mycket du vill ha i ersättning. Vår översikt visar vad de olika nivåerna innehåller och vilken maxersättning du kan få.

Plus

Lagom

Bas

1 500 000 kr1 000 000 kr500 000 kr
100 000 kr50 000 kr50 000 kr
5 000 000 kr5 000 000 kr5 000 000 kr
350 000 kr250 000 kr250 000 kr
60 dagar45 dagar45 dagar
100 000 kr100 000 kr
100 000 kr

Vad täcker hemförsäkringen?

Din hemförsäkring väljer du utifrån hur du bor, vad du har för saker, vad du kan tänka dig att betala och hur mycket du vill ha i ersättning. Vår översikt visar vad de olika nivåerna innehåller och vilken maxersättning du kan få.

Plus

Skydd för dina saker (1 500 000 kr)

Försäkringen täcker skador på dina saker, exempelvis möbler, kläder, och sportutrustning. Du kan maximalt få ersättning för 500 000 kr med Bas, 1 000 000 kr med Lagom och 1 500 000 kr med Plus. För Plus ingår dessutom självriskreducering vid brand och inbrott i bostad med 1 500 kr.

Saker på annan plats (100 000 kr)

Försäkringen gäller för saker som förvaras på annan plats än i bostaden eller som du har med dig, till exempel när du är ute och reser. Högsta ersättningsbelopp är 100 000 kr med Plus och 50 000 kr med Lagom och Bas.

Ansvarsförsäkring (5 000 000 kr)

Om du som privatperson blir krävd på skadestånd utreder vi om du är skadeståndsskyldig och betalar ett eventuellt skadestånd upp till 5 miljoner kr.

Rättsskydd (350 000 kr)

Rättsskyddet ersätter dina ombudskostnader vid tvist, som kan prövas i tingsrätt, hovrätt och Högsta domstol. Högsta ersättningsbelopp är 350 000 kr med Plus och 250 000 kr med Lagom och Bas.

Reseskydd (60 dagar)

Reseskyddet gäller vid sjukdom eller olycksfall. Vårdkostnader betalas utan beloppsbegränsning. Försäkringen gäller för familjens privatresor i hela världen i upp till 60 dagar för Plus och 45 dagar för Lagom och Bas.

Överfall & Kris

Överfall

Om du blir överfallen kan du få ersättning för dina skador med upp till 1 000 000 kr.

Kris

Krisförsäkringen ersätter behandlingskostnader för kristerapi efter till exempel rån, överfall eller inbrott. Ersätter behandling av legitimerad psykolog, upp till 10 behandlingar per försäkrad person och skadetillfälle.

Allriskförsäkring (100 000 kr)

Allriskförsäkringen (kallas ibland drulle eller otur) gäller för dina personliga saker som skadats eller förlorats på grund av en plötslig och oförutsedd yttre händelse. Högsta ersättningsbeloppet är 100 000 kr.

Mobbning & Id-stöld

Mobbning

Försäkringen kan lämna ersättning om ditt barn utsätts för kränkande behandling i skolan. Identitetsstöld

Förebyggande råd och hjälp att upptäcka och begränsa konsekvenserna av en eventuell id-stöld. Du kan också få ersättning för kostnader för juridisk hjälp.

Utökat reseskydd (100 000 kr)

Med utökat reseskydd ingår avbeställningsskydd, ersättning om du själv eller bagaget blir försenat och ersättningsresa om du måste avbryta din semester.

Glöm mig på nätet

Tillgång till våra rådgivare som hjälper dig med att avlägsna oönskat och kränkande innehåll som lagts ut på internet utan ditt samtycke.

Elektronikskydd

Om du får ersättning enligt egendomsskyddet görs inget åldersavdrag de två första åren på datorer, kameror, tv-apparater etc.

Tilläggsförsäkringar

Topprankat reseskydd ingår

På resan vill man bara kunna njuta och slappna av, så det är viktigt att ha ett bra reseskydd så att du får hjälp om du exempelvis råkar ut för ett olycksfall eller blir sjuk. Reseskydd ingår i alla våra hemförsäkringar.

I vår hemförsäkring Plus får du ett topprankat skydd som gäller i hela världen upp till 60 dagar. Förutom grundreseskyddet ingår bland annat avbeställningsskydd, ersättning om du inte kan utföra en planerad aktivitet och ersättning om du blir försenad.

Reseskydd Plus topprankat av Konsumenternas som oberoende granskar försäkringar

"Lätt att komma i kontakt med. Inte påstridiga utan lyssnar och tar hänsyn till mina önskemål."

Roshagen Vanja
4 av 5

Baserat på 4 634 omdömen

Så samlar vi in och använder kundomdömen

Vid avslutat skadeärende får kunden ett automatiskt mejl, om hen registrerat en e-postadress hos Gjensidige, med en länk till Trustpilot där kunden kan betygsätta Gjensidige. Dessa kundomdömen markeras med ”verifierad kund” hos Trustpilot. I de fall omdömen publiceras direkt via Trustpilot kan Gjensidige inte verifiera att omdömet är från en Gjensidigekund. Citaten ovan hämtas automatiskt från de 4- och 5-stjärniga omdömen som Gjensidige fått av verifierade kunder.

Gjensidiges Trustpilotbetyg beräknas utifrån ett genomsnitt av samtliga omdömen av Gjensidige som publicerats hos Trustpilot, med hänsyn till tidsrymd, frekvens och bayesianskt medelvärde. Detta innebär bland annat att nyare omdömen ges större vikt än äldre omdömen vid beräkning av betyget. 

Läs mer om hur Trustpilot beräknar sina betyg

Fler fördelar som ingår i vår hemförsäkring

Alla nivåer av vår hemförsäkring inkluderar ett bra grundskydd för dig, din familj och dina saker. Nedan kan du läsa lite mer utförligt om några fler fördelar med den. 

Skydd för livet på nätet

Betalningar, umgänge och shopping – det mesta gör vi på nätet. Med Glöm mig-skyddet i vår hemförsäkring Plus kan du skydda ditt digitala liv.

 • Förebyggande rådgivning och assistans vid nätkränkning.
 • Råd och vägledning kring livet på nätet. Hur ska exempelvis du som förälder tänka kring barn och internet. 
 • Assistans vid nätkränkning. Du kan bland annat få hjälp med att avlägsna oönskat och kränkande innehåll som lagts upp på internet utan ditt samtycke.

Id-stöld

Ett av de vanligare bedrägerierna idag är när någon utan lov använder sig av någon annans personuppgifter för att beställa varor, tjänster eller ta lån på nätet.

Via vår samarbetspartner får du förebyggande råd för att undvika id-stöld, och hjälp att begränsa konsekvenserna om du råkar ut för det. Hjälpen kan till exempel röra sig om att bestrida krav från företag där någon handlat saker eller tjänster i ditt namn, eller att radera anmärkningar i kreditupplysningsdatabaser. Skydd mot id-stöld ingår i vår hemförsäkring Lagom och Plus.

Mobbning

För barn under 18 år som drabbas av mobbning och kränkande behandling i skolan kan vår försäkring täcka samtalsstöd vid akut kris.

Försäkringen kan också lämna en ersättning på 10 000 kr om en anmälan till Barn- och elevombudsmannen mynnar ut i kritik mot skolan. Om Barn- och elevombudsmannen väcker talan i domstol om skadestånd till barnet så utbetalas ett belopp om 30 000 kr. Skyddet ingår i Lagom och Plus.

Cykel och elcykel

Alla våra hemförsäkringar ger dig ett skydd för din cykel vid exempelvis stöld. Med Bas och Lagom är din cykel skyddad upp till 25 000 kr. Vår mest omfattande försäkring, Plus, täcker ända upp till 75 000 kr.

Det finns många olika sorters cyklar, men det viktiga här är Transportstyrelsens definition. En elcykel försäkras som en cykel om den klassas som en cykel av Transportstyrelsen. 

Cykelstölder är tyvärr väldigt vanligt vilket både är trist och kostsamt. Tänk på att låsa cykeln med ett cykellås godkänt av stöldskyddsföreningen. Om värdet på cykeln är mer än 25 000 kr, ska den nattetid vara fastlåst i ett fast föremål eller förvaras i ett låst utrymme. Om du inte gör det riskerar du att få mindre ersättning vid en stöld.

Din cykel är skyddad upp till 75 000 kr

Vanliga frågor om hemförsäkring

Om försäkringen

Vilka personer omfattas av hemförsäkringen?

Försäkringen gäller för dig som försäkringstagare. Den gäller också för din make, din sambo, era föräldrar och era ogifta barn och barnbarn, förutsatt att de är folkbokförda på samma adress och tillhör samma hushåll som du.

Hur väljer jag belopp i min hemförsäkring?

De lösa sakerna du har i ditt hem, det vill säga det du tar med dig när du flyttar, kallas för lösöre. Beloppet du väljer ska minst motsvara det sammanlagda värdet på sakerna. Det är viktigt att du inte sätter ett för lågt värde. Då riskerar du att få ut lägre ersättning om något händer.

Vår hemförsäkring har tre olika nivåer:

 • Bas – dina saker är försäkrade upp till 500 000 kr
 • Lagom – dina saker är försäkrade upp till 1 000 000 kr
 • Plus – dina saker är försäkrade upp till 1 500 000 kr.
Ingår det en olycksfallsförsäkring i hemförsäkringen?

Nej, det ingår inte automatiskt någon olycksfallsförsäkring i din hemförsäkring, men det går att teckna en tilläggsförsäkring till hemförsäkringen som gäller för olycksfall på fritiden.

Du kan också teckna en separat olycksfallsförsäkring.

Jag ska flytta, måste jag själv ändra adressen i min försäkring?

Om du flyttar, behöver du kontakta vår kundservice för att ändra adressen även på försäkringen. 

Kontakta kundservice här
Vad betyder ansvarsskada och hur kan det hjälpa mig?

Om du har skadat någon annans egendom eller person och har fått ett skadeståndskrav är det ansvarsförsäkringen som kan hjälpa dig.

Tänk på att beskriva skadehändelsen så detaljerat som möjligt för att underlätta hanteringen av ditt ärende. Om Gjensidige finner att du är skadeståndsskyldig till skadan kan ansvarsförsäkringen lämna ersättning enligt skadeståndsrättsliga regler. Läs mer och anmäl ansvarsskada här.

Vad är rättsskyddsförsäkring?

Rättsskyddsförsäkringen kan ersätta delar av dina rättegångskostnader och kostnader för juridiskt ombud om du hamnar i tvist. För att försäkringen ska gälla måste du anlita ombud. Ansökan om rättsskydd ska göras till Gjensidige skriftligen. Oftast brukar ombudet kunna hjälpa till med att skicka in rättsskyddsansökan.

Information om vilka försäkringsbelopp och självrisker som gäller framgår av ditt försäkringsbrev och försäkringsvillkoren. Där framgår också hur rättsskyddsförsäkringen gäller och vilka kostnader som kan ersättas. Undrar du över något kring rättsskydd kan du kontakta skadeavdelningen på telefon 0771-326 326.

Vilka låskrav gäller för ytterdörrar, altandörrar, garagedörrar och fönster?

Ytterdörrar ska vara låsta, altandörrar och fönster ska vara stängda och låsta inifrån. Garagedörrar ska vara låsta. Godkända lås är lås godkända av Stöldskyddsföreningen.

Om något händer

Om jag får en vattenskada, vad gör jag?

Undersök var vattnet kommer ifrån. Följ stegen nedan innan du anmäler skadan till oss.

 • Börja med att stänga av vattnet och kontakta rörmokare.
 • Kolla vattenmätaren om möjligt. Om det fortsätter röra sig trots att du har stängt av alla kranar vet du att det är läckage från vattenledning.
 • Kontrollera trycket i värmesystemet. Återkommande sjunkande tryck kan tyda på läckage från värmesystemet.
 • Dokumentera allt genom att skriva ner och fotografera. Be rörmokaren att i sin faktura beskriva skadeorsaken utförligt.
Bor du i bostadsrätt och drabbas av en vattenskada?
 • Kontakta föreningen direkt och be att de ordnar med en besiktning för att fastställa orsak och omfattning.
 • Kontakta en rörmokare för att få hjälp med att stoppa läckaget.
 • Spara alla fakturaunderlag och dokumentera det rörmokaren gör med bilder.
 • Anmäl skadan till oss här. Komplettera med utlåtande från rörfirman samt kopia av besiktningsrapporten och gärna en kopia av beslutet från föreningens försäkringsbolag.
Mobil, dator, surfplatta - vad gäller?

Om din mobil, dator eller surfplatta är stulen eller förlorad, måste du polisanmäla innan du registrerar din anmälan. Se till att du har kvitto eller andra inköpshandlingar till hands för den egendom som blivit skadad eller förlorad innan du påbörjar din anmälan till oss. Spärra ditt mobilabonnemang via din operatör för att undvika att någon obehörig kan använda den.

Drabbad av skadedjur?

Om du drabbas av skadedjur ska du anmäla detta direkt till vår samarbetspartner Anticimex. Ha gärna ditt försäkringsbrev framför dig.

Kontaktuppgifter:AnticimexTelefon: 075-245 10 00www.anticimex.se

I ett pågående skadeärende ska du kontakta Anticimex skadeavdelning på 020-170 90 90 eller skador@anticimex.se

Om mina matvaror i kyl och frys förstörs?

Om du råkar ut för skador på matvaror i kyl/frys till följd av temperaturförändringar vid strömavbrott eller skada kan du få ersättning enligt villkoren i din hemförsäkring. Villkoren hittar du här. För att få ersättning, skicka in skadeanmälan till oss. Blanketten hittar du här.

Om jag får skada på mina hushållsmaskiner?

Om till exempel din tvättmaskin går sönder eller åskan slår ner i din dator kan du få ersättning. Du skriver ut en skadeanmälan och lämnar den till din reparatör. Sedan skickar du den till oss. 

Läs mer om hur du anmäler

Har du några frågor?

Mer information om självrisker och maximala ersättningsbelopp finns i villkorsdokumenten. Ring oss gärna om du vill ha råd kring vilken försäkring eller vilka tillägg det är klokt för just dig att välja.

Ring oss gärna på 0771‑326 326 om du vill ha tips och råd