Hoppa till innehållet
Vattenskadat och utrivet badrum, med borttagna kakelplattor och bara ett handfat som inredning

Risk för onödigt dyr renovering om man inte har koll på försäkringen

Det är bra att se över och underhålla hus och hem, men det gäller att se upp så att inte renoveringen blir en onödigt dyr historia i efterhand. En fjärdedel saknar koll på hur försäkringen täcker vid renovering. Det visar en ny undersökning som Gjensidige Försäkring har gjort i samarbete med Kantar Sifo.

Det är roligt att fixa till mindre skavanker hemma eller till och med starta upp större renoveringar och det kan vara en bra investering av tiden. Men det är viktigt att ha koll på vad hemförsäkringen täcker om det skulle vara något som går fel i samband med renoveringen.

– Mycket kan man göra själv hemma utan att riskera så mycket om det skulle bli fel. Men det finns projekt som man bör vara försiktig med att ge sig på själv, som exempelvis renoveringar i badrum och våtutrymmen och olika typer av elinstallationer. Här är det viktigt att arbetet utförs korrekt och fackmannamässigt. I vissa fall krävs också att det är en auktoriserad person som har utfört arbetet för att försäkringen ska täcka om det skulle bli fel, säger Markus Ljungblad, som är skadechef inom Gjensidige Försäkring.

Blir det en vattenskada på grund av att exempelvis isoleringen i tätskiktet inte är korrekt och det saknas kvalitetsdokument för arbetet, så kan det bli svårare att få skadan ersatt av försäkringsbolaget. Just våtutrymmen är dessutom generellt väldigt dyra att renovera och reparera.

– Vill det sig illa kan det handa om flera hundra tusentals kronor som man i värsta fall riskerar att själv få stå för. Allt som har med el att göra kan också bli kostsamt och till och med livsfarligt. Även om du som privatperson kan handla materialet själv är det inte alls säkert att du själv får installera det. Skulle du koppla något fel ökar risken för att det börjar brinna. Här är det viktigt att tänka på din egen säkerhet och inte bara eventuella skadekostnader som du inte kommer att kunna bli ersatt för. Om du är osäker kan du kontakta ditt försäkringsbolag eller gå in på Elsäkerhetsverkets tjänst Koppla Säkert där du enkelt kan se om installationen kräver en elektriker eller inte, säger Markus Ljungblad.

Nästan hälften av svenskarna, 41 procent, uppger i en undersökning* att de själva eller någon annan i hushållet har utfört någon typ av renoveringsarbete i sin nuvarande bostad. Samtidigt uppger 26 procent att de är osäkra på eller inte vet om hemförsäkringen skulle täcka en eventuell skada i samband med renoveringen.

– Det är klart att man vill komma igång med det man planerat så fort som möjligt, men det lönar sig att noga kolla upp vad som gäller först. Om du planerar ett renoveringsprojekt hemma så är mitt tips att du kontaktar ditt försäkringsbolag redan innan du sätter igång. Då kan du sedan vara säker på att försäkringen täcker om olyckan skulle vara framme och om det skulle uppstå en skada i samband med eller efter renoveringen. Och om du till exempel har gjort en tillbyggnad av huset så är det också bra att kontakta försäkringsbolaget även efter att arbetet är färdigt, så att du kan känna dig trygg med att du har rätt försäkring för det du har byggt, säger Markus Ljungblad.

*Om undersökningen Gjensidige Försäkring har i samarbete med Kantar Sifo genomfört en omfattande undersökning som bygger på intervjuer med 1000 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden rörande försäkring.

Vill du veta mer?

I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.

Till Pressrummet