Hoppa till innehållet
Person som kör bil med hörlurar

En femtedel har upplevt en farlig situation då en bilist kört med hörlurar

Så många som 22 procent av svenskarna har någon gång under det senaste året upplevt att det uppstått en farlig situation i trafiken på grund av att en bilist kört med hörlurar. Det visar en ny undersökning som Gjensidige Försäkring har gjort i samarbete med Kantar Sifo.

Det är både vanligt och avkopplande att lyssna på musik när man åker buss eller tar en promenad. Men när man befinner sig i trafiken är det viktigt att kunna uppfatta vad som sker i omgivningen. Det förekommer frekvent bland de som kör bil att de har hörlurar på, samtidigt som de kör. Nästan en femtedel (19 procent) av Sveriges bilförare upp-ger att de ibland använder hörlurar med kåpor eller hörlurar med två öronsnäckor för att kunna lyssna på musik eller prata i telefon samtidigt som de kör bil. Bland yngre bilförare i åldern 25 till 29 år är det avsevärt mer vanligt. Hela 34 procent av de unga bilförarna använder den här typen av hörlurar samtidigt som de kör bil. Det visar en ny undersökning*.

– Jag förstår att det ibland kan kännas långtråkigt att köra bil, särskilt när det gäller längre sträckor. Då kan det vara trevligt att lyssna på en podd eller musik man tycker om, men det är viktigt att det inte tar fokus från själva bilkörningen. Därför bör man undvika att använda lurar som stänger ute ljud från omgivningen. Det är förbjudet att hålla i telefonen samtidigt som man kör. Därför har det blivit vanligare att prata i telefon med handsfreelurar och det funkar fint, så länge det handlar om en öronsnäcka så att man fortfarande hör vad som sker runtomkring. Det mest optimala är att använda bilens högtalare om man behöver ringa ett samtal under bilfärden, säger Markus Ljungblad, som är skadechef inom Gjensidige Försäkring.

Undersökningen visar också att drygt en femtedel (22 procent) av svenskarna någon gång under det senaste året har upplevt att det uppstått en farlig situation i trafiken på grund av att en bilist kört med hörlurar.

– När så pass många har upplevt detta är det allvarligt och ett tecken på att användandet av hörlurar samtidigt som man kör bil innebär en trafikfara. Dessvärre ser vi att bilen inte har blivit en fristad från att ständigt vara uppkopplad via exempelvis mobilen. Det är viktigt att kunna snappa upp vad som sker i omgivningen när man kör bil så att man hinner reagera i god tid om det exempelvis kommer ett utryckningsfordon. Risken med att sitta med hörlurar på är att uppmärksamheten minskar och att man missar viktiga signaler i trafiken och till exempel inte hör andra bilar som kanske tutar för att varna för något, säger Markus Ljungblad.

*Om undersökningen Gjensidige Försäkring Sverige har i samarbete med Kantar Sifo genomfört en undersökning som bygger på intervjuer med drygt 1100 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden.

Vill du veta mer?

I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.

Till Pressrummet