Hoppa till innehållet
Skadad bil med buckla

Sex av tio nöjda med ekonomisk ersättning från bilförsäkringen

Av de bilister som drabbats av en trafikskada är majoriteten nöjda med den ekonomiska ersättning de fått från sitt försäkringsbolag, 15 procent är missnöjda och bara två procent önskar i efterhand att de hade valt en mindre omfattande försäkringslösning. Det visar en undersökning som Gjensidige Försäkring har gjort i samarbete med Kantar Sifo.

Alla som kör bil måste ha någon typ av försäkring, men det finns flera olika typer av bilförsäkringar med många olika tilläggsval som kan göra det förvirrande.

– Om man drabbas av en skada så finns det en risk att man blir besviken på skyddet i försäkringen om man inte har koll på vilket skydd den ger. Här har vi inom försäkringsbranschen en pedagogisk uppgift att se till att det är tydligt vad som ingår och vad som inte gör det. Det är en transparens som vi tror är oerhört viktig för konsumenterna, säger Markus Ljungblad, som är skadechef inom Gjensidige Försäkring.

Av de svenska bilförare som har drabbats av en trafikskada uppger 64 procent i en ny undersökning* att de är nöjda med den ekonomiska ersättning de fått från sitt försäkringsbolag i samband med skadan. Samtidigt uppger 15 procent att de är missnöjda med den ekonomiska ersättningen de har fått via bilförsäkringen.

– Tyvärr ser vi ibland att förväntningarna på bilförsäkringen är orealistiska i förhållande till vad man har valt för typ av skydd och vilka eventuella tillval i försäkringen som man har valt eller valt bort. När du ska teckna en bilförsäkring är det bra att tänka igenom vilka behov just du har. Fundera till exempel över om du klarar dig utan bil en period om den skulle behöva repareras på verkstad. Om svaret är nej kan det vara värt att teckna ett hyrbilstillägg, säger Markus Ljungblad.

Det finns en missuppfattning kring vad helförsäkringen täcker och ordet i sig kan vara lite missvisande eftersom det inte är precis alla skador som täcks på en helförsäkrad bil.

– Det kan skilja sig något mellan olika försäkringsbolag, men det är inte självklart att helförsäkringen täcker kostnaden för att rengöra eller byta tyg på sätet om någon exempelvis spiller läsk eller glass i bilen. Då kan det krävas att man har valt ett allrisktillägg, säger Markus Ljungblad.

Så resonerar bilförare som drabbats av skada kring försäkringen i efterhand

ResonemangProcent
Nöjd med valet av försäkringslösning87
Hade velat ha haft en mer omfattande försäkring11
Hade velat ha haft en mindre omfattande försäkring2
– Det är nästan ingen som med facit i hand önskar att de hade haft ett mindre omfattande skydd i sin försäkring. Samtidigt är det viktigt för privatekonomin att inte överförsäkra sig. Mitt råd till den som ska teckna en ny bilförsäkring är att gå in på Konsumenternas Försäkringsbyrå som jämför alla försäkringar på marknaden och som utgår från konsumentens perspektiv, säger Markus Ljungblad.

*Om undersökningen Gjensidige Försäkring har i samarbete med Kantar Sifo genomfört en omfattande undersökning som bygger på intervjuer med 1000 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden rörande försäkring.

Vill du veta mer?

I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.