Hoppa till innehållet
Bil som har skadats i en kollision

Dubbelt så många kollisionsskador jämfört med förra året

Det snabbt skiftande vintervädret innebär mer utmanande körförhållanden än vanligt och det syns tydligt i statistiken. Antalet kollisionsskador har ökat med nästan hundra procent den här vintern jämfört med föregående vinter. Det visar Gjensidiges statistik över anmälda skador.

Ena dagen hinner plogarna knappt med att få bort snömodden från vägarna, andra dagen är det glashalt. Sedan slår termometern plötsligt om till plusgrader så att vägarna blir översvämmade.

– Det har inte varit en enkel vintersäsong för bilisterna hittills, det kan man verkligen inte påstå. När väglaget skiftar så pass fort som det gjort är det extra viktigt att hålla ett ordentligt avstånd till bilen framför, tänka på hastigheten och ta god tid på sig när man ska ut och köra. Men ibland räcker inte det tyvärr och vi ser just nu en markant ökning av antalet motorskador, säger Markus Ljungblad, som är Skadechef inom Gjensidige Försäkring.

Antalet kollisionsskador, det vill säga där en bil krockat med ett annat fordon eller föremål, ökade med 50 procent under januari i år, jämfört med föregående månad. Slår man ihop antalet kollisionsskador som inkommit till Gjensidige under alla vintermånader hittills (november, december och januari) så har antalet ökat med nästan 100 procent, jämfört med motsvarande månader under den föregående vintersäsongen.

– Det här är oerhört dystra siffror. Vi ser dessvärre liknande trend inom alla olika typer av motorskador den här vintern, bortsett från glasskador som exempelvis uppkommer vid stenskott. Slår vi ihop statistiken så ser vi att det totala antalet motorskador, med glasskador borträknade, har ökat med ungefär en tredjedel under januari jämfört med månaden innan, säger Markus Ljungblad.

När vädret slår om fort kan förutsättningarna för bilfärden förändras helt och då gäller det att ta det lugnt i trafiken.

– Det är bättre att komma några minuter för sent än att ta onödiga risker. Under svårare körförhållanden är det bra att påminna sig om att ha fullt fokus på bilkörningen, inställning av radio och GPS behöver vara färdig före avfärd. Om det är riktigt halt på vägarna är ett tips att ha en liten säck eller låda med sand i bagageluckan, för det är inte säkert att det finns en sandlåda precis där du kanske har behov av den, säger Markus Ljungblad.

Något som ofta förordas vid halt väglag är bilar med fyrhjulsdrift.

– Det är väldigt bra och särskilt när du kör hyfsat sakta där det är halt. Däremot är det bra att vara medveten om att just fyrhjulsdrivna bilar faktiskt kan utgöra en större risk på motorvägar där hastigheten är högre. Får du sladd på bilen kan det i värsta fall innebära att alla fyra hjul släpper fästet, i stället för att två hjul gör det. Fyrhjulsdrivna bilar är bra, men det är viktigt att inte ha en övertro på dem för då kan det hända att man tar större risker än man bör, säger Markus Ljungblad.

Vill du veta mer?

I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.