Hoppa till innehållet
Ingången till Clinic Diamond på Gran Canaria

Se upp för Clinic Diamond om du blir sjuk på semestern på Gran Canaria

Flera av Gjensidiges kunder har genom åren blivit lurade att betala orimligt dyrt för att få vård på läkarmottagningen Clinic Diamond på Gran Canaria. För att undvika att fler resenärer luras går vi nu ut med en varning.

Om du blir sjuk på semester utomlands kan du riskera att bli lurad om du hamnar på fel läkarmottagning. De senaste åren har Gjensidige haft dussintals desperata kunder som upplevt att de blivit lurade på läkarmottagningen Clinic Diamond som ligger i centrala Puerto Rico på Gran Canaria.

– Vi går nu ut med en varning för att undvika att fler resenärer luras. Det är väldigt sällan vi namnger en klinik på det här sättet, men vi anser att det är rätt att göra det i fallet med Clinic Diamond. Det handlar om cyniska människor som utnyttjar människor i utsatta situationer, säger Markus Ljungblad, som är skadechef på Gjensidige Försäkring.

Det finns flera exempel på hur läkarmottagningen lurat skandinaviska turister som behövt uppsöka vård under semestern. Ett sådant gäller en äldre man från Norge som fått en mindre luftvägsinfektion och beslutade sig för att uppsöka läkare.

– Han lockades av norska flaggor och "vi pratar norska" utanför läkarmottagningen Clinic Diamond. Väl där behandlades dock hans luftvägsinfektion som något mycket mer allvarligt. Mannen fick flera intravenösa behandlingar och uppmanades att komma tillbaka flera gånger. Om han inte skulle göra det hotade läkaren med att lägga in mannen på sjukhus. Den medicin som mannen behövde för att bli frisk kostade cirka 120 norska kronor på det lokala apoteket, men slutnotan för läkarbesöken landade på närmare 50 000 norska kronor, säger Markus Ljungblad.

Bedrägeriet avslutades först när mannen förklarade att han inte hade mer pengar på kontot.

– Kliniken är svartlistad av de allra flesta försäkringsbolag, men de hävdar att patienterna ändå får sina utgifter täckta när de kommer hem, vilket dessvärre inte alls är säkert. En gemensam nämnare mellan de ärenden vi fått in kring just Clinic Diamond är att de lurar patienterna att komma tillbaka flera gånger för kontroll. Vid varje besök debiteras stora belopp och de hotar med att inte skriva ut kvitton om patienterna inte kommer tillbaka på dessa kontroller, säger Markus Ljungblad.

Det finns ett enkelt sätt att skydda sig mot den här typen av bedrägerier.

– Kontakta alltid ditt försäkringsbolags larmcentral om du har blivit sjuk och behöver en läkare. Detta gäller oavsett om det är en "liten och mindre sjukdom" eller något mer allvarligt. Då kan de hänvisa dig till ett ställe där du garanterat får ett bra bemötande och får kostnaderna täckta av försäkringen. I många fall kan de även beställa transport till behandlingsplatsen, säger Markus Ljungblad.

Så undviker du att bli lurad:

  1. Teckna en reseförsäkring för dig och din familj före resan
  2. Kontakta alltid försäkringsbolaget vid sjukdom innan du kontaktar läkare

Vill du veta mer?

I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.