Hoppa till innehållet
Mor och dotter som går över en äng

Vi bygger på 200 års historia

I mer än 200 år har vi försäkrat liv, hälsa och egendom för våra kunder. 

Allt började med en tanke om gemenskap i Norge för över 200 år sedan. Brann det på granngården kunde den byggas upp igen med hjälp av det människor hade betalt in till den gemensamma ”brannkassen”. 40 år senare etablerade Ole Jacob Broch försäkringsbolaget Gjensidige. Broch var en eldsjäl, och han bildade bolaget med  – och för – kunden.

Detta har satt sin prägel på organisationen och kulturen. Gjensidige har haft samma grundvärderingar genom hela sin långa historia – kundengagemang och tillit. 

 

Viktiga milstolpar i vår historia

Trygghet sedan 1816 med Nordens tredje största försäkringsbolag.

2010-tal

Tiden går - Gjensidige består

År 2016 firar vi en äventyrlig historia. Gjensidige skapades av kunder för kunder, och tillsammans har vi i 200 år säkrat liv, hälsa och egendom.

Förvärv

Under 2010-talet gör Gjensidige flera förvärv i Sverige. Gouda Reseförsäkring blev en del av Gjensidige Forsikring år 2013. Under 2014 blev Solids verksamhet för bil- och hemförsäkringar också en del av Gjensidige och 2016 blev Vardia Försäkring en del av Gjensidige.

Börsnotering

Gjensidige Forsikring ASA blev noterad på Oslo Børs den 10 december 2010.

2000-tal

Gjensidigestiftelsen grundas

Gjensidigestiftelsen grundades 2007 och är idag den största aktieägaren i Gjensidige Forsikring ASA.

Gjensidigestiftelsen är kundstyrd och ger aktieutdelning vidare till norska skadeförsäkringskunder. Den betalades ut första gången i 2008.

Förvärv i Norden och Baltikum

Gjensidige gör flera uppköp i Danmark, Sverige och Baltikum. Vi breddar även verksamheten i Norge och etablerar bank/pension/sparande.

1974

Gjensidige blir företagsnamnet

Samtrygd fusionerar med Norsk Bilforsikring Gjensidige (NBG) och blir störst inom bilförsäkring i Norge. Liv- och skadeförsäkring etablerar gemensam ledning och antar namnet Gjensidige.

1932

Väktaren - en symbol för trygghet

Väktaren tas i bruk som logo. Den antogs som logotyp med slogan "Tiden går, Gjensidige består". Väktaren är en av de mest välkända logotyperna i Norge och är en symbol som associeras med trygghet även i grannländerna.

1922

Samtrygd etableras

Samtrygd etableras 1922 som ett gemensamt återförsäkringsbolag för de samägda brandkassorna

1816

Lokala brandkassor

Gjensidige har försäkrat egendom sedan den första brandkassan i Norge etablerades i början av 1800-talet. Samägda brandkassor etableras runt om i Norge med syfte att erbjuda förmånliga försäkringsvillkor till låga premier. De flesta är en del av Gjensidige Försäkring idag.

Logga för Gjensidige
Leende blond kvinna

Läs mer om Gjensidige

Här får du veta hur Gjensidige i Norge och Sverige hänger ihop och vi berättar också lite mer detaljerat kring koncession och tillsyn.

Gröna löv på träd som solen filtreras genom

Hållbarhet i Gjensidige

Världen förändras i en allt snabbare takt. På Gjensidige är vi övertygade om att vi kan ha en positiv inverkan i vår roll som försäkringsgivare, investerare, arbetsgivare och i samhället. Vi har kunskapen, förmågan och viljan att göra skillnad.