Hoppa till innehållet
Familj samlad i soffan hemma

Brandöva hemma med familjen

Vad ska ni göra om det börjar brinna? Förbered hela familjen så alla vet det viktigaste.

Prata om den giftiga brandröken

Vilka brandskydd har du?

Brandvarnare
Ger dig en första varning och är ett måste i alla hem. Finns som singelvarnare och som seriekopplad. Dessutom finns det varnare för vattenläcka och kolmonoxid.

Brandsläckare
Brandsläckare kan fyllas med olika typer av släckmedel. I hemmet är en pulverbrandsläckare vanligast.

Brandfilt
En brandfilt är ett bra komplement till en brandsläckare. Den använder du om det skulle brinna i kokkärl eller kläder.

Brandstege
När fönstret är din enda utväg rekommenderas en brandstege. Förvara den lättåtkomligt nära utrymningsvägen.

Prata om att brandröken är farlig. Röken stiger uppåt och därför är det viktigt att hålla sig så nära golvet som möjligt. Bor ni i lägenhet ska ni aldrig gå ut i ett rökfyllt trapphus. Känn på övre delen av dörren och handtaget - är det varmt så brinner det förmodligen på andra sidan. Stanna i lägenheten, ring 112 och visa dig synlig i fönstret för brandkåren.

Ha rätt släckutrustning - och ta reda på hur man använder den

Har ni rätt släckutrustning hemma? Och vet alla hur man använder en brandsläckare och brandfilt? Gå igenom allt tillsammans och framför allt, se till att alla vet var utrustningen finns.

Gör en utrymningsplan

Engagera hela familjen i att göra en utrymningsplan. Gå igenom hemmets alla utrymningsvägar; dörrar och fönster. Se till att varje familjemedlem har minst två utrymningsvägar - detta gäller för varje våningsplan. Ställ er frågorna: Vilken väg tar jag normalt när jag lämnar bostaden? Vilken väg ska jag ta om den inte fungerar? Vad ska jag göra om någon i bostaden inte kan ta sig ut själv? När du utrymmer bostaden, var noga med att stänga dörrar bakom dig. En stängd dörr hindrar spridning av branden och gör att räddningstjänsten vinner tid. Men - se till att alla är ute innan du stänger! En brandstege är ett bra sätt att lägga till en utrymningsväg som annars inte är ett alternativ - till exempel om någon i familjen har ett rum högt upp.

Bestäm en plats där ni ska ses

Har ni bestämt en plats utanför bostaden där ni möts om brandlarmet går? Om alla samlas på ett och samma ställ så ser ni med en gång om alla är på plats - då behöver ingen gå in i huset igen för att leta.

Brandöva med barnen

Lär barnen att inte gömma sig och att de ska ropa på hjälp. Tala också om att de ska krypa ut under röken. Gör det till en vana att visa utrymningsväg och uppsamlingsplats när ni är på nya ställen. Börja alltid övningen med att trycka på brandvarnarens testknapp. Barnen lär sig då att koppla ihop pipet med att bostaden ka utrymmas.

Källa: www.housegard.se