Hoppa till innehållet
Spis med stekpanna som det har börjat brinna i

En tredjedel av svenskarna har glömt mat på spisen

Den största brandrisken i hemmet är spisen, även under juletider. Just levande ljus är dock det som flest svenskar tror är den vanligaste brandorsaken och nästan en tredjedel har någon gång glömt mat på spisen. Det visar en undersökning som Gjensidige Försäkring har gjort i samarbete med Kantar Sifo.

Totalt uppger nästan en tredjedel (31 procent) av svenskarna i en ny undersökning* att det hänt att de har glömt bort maten på spisen. Störst är problemet i storstäderna där 35 procent uppger att det hänt dem någon gång, vilket kan jämföras med områden utanför storstäderna där 28 procent uppger samma sak. Kvinnor mellan 30 och 49 år är de som svarar att de någon gång glömt mat på spisen i högst grad, 38 procent uppger att det har hänt.

– Det kan bero på flera saker. Vi lever generellt betydligt mer stressade liv idag än vi gjorde förr och då finns risken att man tappar fokus. Fortfarande är det kanske också så att kvinnor är de som ofta lagar mat hemma och då ökar ju ”oddsen” för att just de glömmer maten. Men just den här åldern är generellt också ofta en händelserik och kanske stressig period i livet. Om det är möjligt är ett sätt att skydda sig att försöka göra en sak i taget och inte multitaska för mycket, säger Karolin Bernås, som är skadechef inom Gjensidige Försäkring Sverige.

Tips för att skydda sig mot spisbränder

Ett annat sätt att skydda sig mot spisbränder är att installera en så kallad spisvakt. Den larmar vid överhettning och bryter strömmen innan en eldsvåda hinner bryta ut. Men det är inte alla som vet vad en spisvakt är. Mindre än hälften (42 procent) uppger i vår undersökning att de vet vad en spisvakt är för något och av dem har knappt en femtedel (17 procent) funderat på att skaffa en sådan. 

– Man måste ju inte installera en spisvakt för att känna sig trygg, men det kan vara ett sätt att skydda sig. Det viktigaste är att aldrig någonsin lämna hemmet om man har mat på spisen, även om det bara är för en kort stund. Det är också bra att rengöra köksfläkten regelbundet så minskar risken för att branden sprider sig och att inte ha för mycket saker precis runt spisen då de lätt kan ramla ner på spisen och därmed starta en brand och till sist handlar det nog också mycket om att vara medveten om risken, säger Karolin Bernås. 

De brandorsaker svenskarna tror är vanligast är:

  1. Levande ljus lämnade utan uppsikt: 46 procent
  2. Glömd mat/påslagen platta på spisen: 16 procent
  3. Elrelaterade bränder i apparater (t ex kaffebryggare m fl): 14 procent
  4. Elrelaterade fel (t ex slitna kablar): 7 procent
  5. Laddning av apparater, t ex mobiltelefon: 7 procent

*Om undersökningen 

Gjensidige Försäkring Sverige har i samarbete med Kantar Sifo genomfört en omfattande riskundersökning som bygger på intervjuer med 1000 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden.

Vill du veta mer?

I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.