Hoppa till innehållet
Irriterad man i förarsätet på sin bil

Många stör sig på de som kör för långsamt

Det är viktigt att hålla hastighetsangivelserna i trafiken och inte köra för fort – eller för långsamt. Sex av tio svenskar har det senaste året upplevt farliga situationer i trafiken då andra kört under hastighetsgränsen. Det visar en undersökning som Gjensidige har gjort i samarbete med Kantar Sifo.

Det är säkert flera som kan känna igen sig i situationen att hamna bakom ett fordon som kör långt under hastighetsgränsen och där det inte finns någon bra möjlighet att köra om. Det är farligt att köra för fort, men det är också förenat med risker att köra långt under hastighetsgränsen.

– De flesta vet att man kan få böter om man kör för fort, men det är faktiskt så att du också kan få böter om du kör långt under hastighetsgränsen och långsammare än v ad som är lämpligt på den aktuella sträckan. Alltför långsam körning kan i värsta fall kan leda till farliga situationer i trafiken, säger Karolin Bernås, som är skadechef inom Gjensidige Försäkring Sverige.

Den stora majoriteten av svenskarna, 82 procent, uppger i en ny undersökning* som Gjensidige Försäkring har gjort i samarbete med Kantar Sifo, att de blir irriterade på andra bilister som kör under hastighetsgränsen, bara 18 procent uppger att de inte blir irriterade.

Totalt uppger 64 procent av de som deltagit i undersökningen att de under det senaste året upplevt att det har uppstått en farlig situation just på grund av att andra kör under hastighetsgränsen, 31 procent har inte upplevt det och 5 procent är osäkra på om det har skett.

– När det uppstår en lång kö bakom ett enda fordon som kör långsammare än vad som rekommenderas, så finns risken att någon av bilisterna i kön når sin kokpunkt och tar avsevärt högre risker för att köra om än vad de annars skulle ha gjort. Det är något som kan få allvarliga konsekvenser, säger Karolin Bernås.

Den som kör väldigt långsamt kanske inte är medveten om att det kan medföra en ökad risk i trafiken. Det handlar inte om att man måste öka farten, men det är viktigt att vara uppmärksam på trafiken bakom sig och att släppa förbi andra bilister när det finns tillfälle för det.

– Om du har många bilar bakom dig och ingen framför så kan det vara en indikation på att du bör släppa förbi dina medtrafikanter. Håll alltid koll i backspegeln. Om du märker att bilen bakom dig verkar vilja köra om så avvakta tills du kommer till en lämplig sträcka, släpp gasen och håll ut mot kanten. Då kan den andra bilen köra om och efter några sekunder kan båda parter fortsätta er bilresa på ett lugnt och tryggt vis, säger Karolin Bernås.

*Om undersökningen Gjensidige Försäkring Sverige har i samarbete med Kantar Sifo genomfört en omfattande riskundersökning som bygger på intervjuer med 1000 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden. 

Vill du veta mer?

I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.