Hoppa till innehållet
Två personer som skakar hand

Har du sålt en bostad? Det här gäller vid dolda fel

Har du precis sålt din bostad och är redo att lämna över nycklarna? Glöm inte att du som säljer ett hus eller en bostadsrätt har ansvar för alla dolda fel som kan upptäckas efter att den nya ägaren har flyttat in.

Säljaren har ett ansvar

Att sälja och köpa en ny bostad är en spännande process. Oavsett om du är på väg mot din första bostadsrätt eller har vuxit ur din lägenhet och har siktet inställt på en villa. Något som alla säljare har gemensamt är ett ansvar för alla dolda fel som kan upptäckas efter att den nya ägaren har tagit över. Detta gäller vanligtvis i tio år för hus och i två år för bostadsrätt.

Dolda fel är fel som finns i en fastighet redan när du köper den, men som du rimligen inte kan upptäcka vid en besiktning eller förvänta dig utifrån fastighetens ålder och konstruktion.

Du har vanligtvis ansvar för dolda fel i 10 år för hus och i 2 år för bostadsrätt

Det är viktigt att göra en besiktning

För att kontrollera de fel som kan tänkas finnas i ett hus eller en bostadsrätt är det viktigt att göra en besiktning. Via en besiktning kan du som köpare få hjälp att förstå var eventuella fel eller brister kan finnas. Glöm inte att en besiktning bara är en genomgång av bostadens skick, den innefattar inte kontroll av till exempel elsystem, VVS och avlopp.

Det är viktigt att tänka på att det som säljare inte går att förlita sig på en besiktning. Endast en dolda fel-försäkring som kan garantera att fel som inte är direkt synliga för ögat vid försäljningen också är försäkrade ifall köparen senare upptäcker dessa inom tidsfristen. Dolda fel kan innefatta allt från skadedjur, fuktskador, mögel och läckage till konstruktionsfel. Andra områden som inte alla tänker på är dräneringsproblem, elfel, brister i ventilationen och problem med täthet i öppen spis.

Om du som köpare upptäcker ett fel som du borde ha kunnat upptäcka vid en noggrann undersökning av fastigheten är din säljare, enligt Jordabalken eller Köplagen, inte ansvarig för felet.

En försäkring för dolda fel är en trygghet

Det kan vara stressande att få ett samtal från din köpare som eventuellt upptäckt ett förmodat fel eller brist i din gamla bostad. Men om du har tecknat en försäkring för dolda fel i fastighet eller försäkring för fel i bostadsrätt så utreder försäkringsbolaget reklamationen från köparen och betalar eventuellt ut ersättning för åtgärdandet av felet.

Känn dig trygg med en Dolda felförsäkring
Allvarlig man som sitter i en trappa

Mer om dolda fel och försäkringen

Slipp oroa dig för dolda fel i ditt hus eller bostadsrätt som ska säljas. En Dolda fel-försäkring skapar trygghet både för dig och för köparen.