Ska du flytta från lägenhet till villa? Detta bör du tänka på!

Publicerade: 2.3.2021  |  Senast uppdaterad: 10.11.2021

Att flytta från lägenhet till villa är för många ett stort steg. En av de viktigaste sakerna att tänka på är att lägga lite extra tid på att skaffa en bra villaförsäkring. Den största skillnaden från att bo i en lägenhet är att när du bor i villa är du både fastighetsägare och även din egen fastighetsägare. Det är många som väljer att flytta till en villa från en lägenhet på grund av friheten det ger, men med på köpet kommer även ett utökat ansvar. Att köpa hus brukar kallas för ens livs affär och därför är det viktigt att ha en bra försäkring.

Välj rätt sorts försäkring

En vanlig hemförsäkring täcker allt som man kan flytta in i en lägenhet. Vid en flytt till en villa så måste du tänka på att en fastighet utgörs av byggnaden plus tomtmarken.
Med en villahemförsäkring får du skydd för själva byggnaden, tomten, alla som bor i huset och era saker.

Hos oss på Gjensidige kan du välja mellan olika paket.
Tänk på att teckna en försäkring som passar din förmåga att åtgärda eventuella problem själv, men se även över vilken ekonomisk möjlighet du har om det skulle uppstå saker som du måste åtgärda på egen hand.
Som ett extra skydd kan det vara värt att teckna en försäkring för dolda fel. Den som säljer ett hus eller en bostadsrätt har ansvar för alla dolda fel som kan upptäckas efter att den nya ägaren har flyttat in. Detta gäller vanligtvis i tio år för hus och i två år för bostadsrätt. En dolda fel-försäkring kan bara tecknas av säljaren, men är en trygghet för båda parter.
Alla hus är unika. Det går bra att teckna en försäkring på vår hemsida, och vi hjälper även till via telefon. Just när det gäller fastigheter kan det vara skönt att prata med någon. Det kan till exempel vara svårt att veta om man ska välja en mer omfattande plusförsäkring – eller en enklare variant.

Ta reda på dina skyldigheter

Förutom att säljaren har skyldigheter så har den nya ägaren också ett ansvar. Du måste till exempel alltid ange korrekta uppgifter om fastigheten.
All information ska finnas på ditt köpekontrakt, men ibland stämmer inte ytan. Speciellt på äldre villor kan det finnas många tillbyggnader. Du kan enkelt kolla ytan själv med hjälp av en tumstock. Dubbelkolla även så att antal uthus och våtutrymmen stämmer innan du tecknar en villaförsäkring.