Hoppa till innehållet
Leende ung man

gjensidige-se.apps-int.gjensidige.io

5 smarta försäkringstips

Spara alla kvitton, anlita bara hantverkare som har rätt behörighet och tänk på att äldre bilar inte alltid behöver en vagnskadeförsäkring. En försäkring är en trygghet och en säkerhet, men det är svårt att veta vad som är viktigt att tänka på när du ska välja försäkring. Här är fem smarta försäkringstips för alla åldrar, intressen – och bostäder.

1. Villaförsäkring

Dokumentera allt som du gör i villan vid till exempel renovering eller ombyggnad. Spara alla kvitton från dina inköp till huset samt fakturor från hantverkare. Se även till att de har rätt behörighet när du anlitar dem. Om du till exempel renoverar badrummet så ska du även be om ett våtrumscertifikat.

2. Hemförsäkring

Det är billigare att köpa en komplett hemförsäkring istället för att köpa flera tilläggsförsäkringar. Då ingår bland annat skydd för din elektronik och dina resor. Spara alla kvitton ifall du skulle råka ut för en olycka, försening eller stöld. Om du bor i en bostadsrätt ska du fråga din förening om de har en bostadsrättsförsäkring. Det är ett tillägg som du kan ha i din hemförsäkring, men i vissa fall ingår det i avgiften som du betalar till din förening. Det är onödigt att betala för ett skydd som du redan kanske har. 

3. Personbilsförsäkring

Maskinskada innebär skada på motor eller växellåda i din bil. Ersättning för maskinskada ingår i både halvförsäkringen och helförsäkringen. Har du halvförsäkring eller helförsäkring kan du också välja till vårt Pluspaket för 129 kr/mån. Här ingår trafikolycksfallsförsäkring, assistans- och hyrbilsförsäkring samt försäkring som helt eller delvis ersätter din självrisk vid skadegörelse, djurkollision och parkeringsskada. 

Ska du köpa en begagnad bil? Kika på våra tips att tänka på innan köp av begagnad bil för att slippa onödiga kostnader när du tecknar bilförsäkring. Om du har en bil som är 15 år eller äldre så bör du fråga dig själv om du behöver en vagnskadeförsäkring. Krockar du med en bil som du betalade 10 000 kronor för så är det inte värt att lägga flera tusen kronor per år på en vagnskadeförsäkring.

4. MC-försäkring

Din MC ska vara låst med ett klass 3-lås och ett godkänt styrlås och på hemorten ska den förvaras i ett låst utrymme (garage, källare, låst förråd). Se över hur ofta du använder din MC. Planera på- och avställning av din MC i god tid och kontakta oss om du har några frågor kring din motorcykelförsäkring

  • Vår maskinskada gäller upp till 6 år eller 5 000 mil
  • Övrig utrustning, även eftermonterad som t ex slip-on, är försäkrad upp till 50 000 SEK när du väljer minst halvförsäkring
  • Hos oss kan du låna ut din motorcykel, försäkringen gäller fortfarande.
  • Försäkringen gäller även vid bankörning anordnat av SMC, steg 1-3

5. Olycksfallsförsäkring

Alla behöver en bra olycksfallsförsäkring. Det är svårt att sia om framtiden och det kan bli en dyr historia om du till exempel trillar med cykeln och slår ut en tand.Den stora skillnaden från en hemförsäkring, som till exempel bara ersätter en telefon en gång, är att du kan få ersättning från flera olycksfallsförsäkringar för en och samma skada.

Dubbelkolla om du har en olycksfallsförsäkring genom jobbet som även täcker olyckor på fritiden. Om något händer kan du få ersättning två gånger.