Hoppa till innehållet
Familj som håller på att packa ur sin bil

Är bilen redo för semestern?

Ska du tillbringa årets semester på fyra hjul? Då har vi satt ihop några tips på hur du kan förbereda bilen för vägen i sommar!

Är du en av dem som tänker välja bilen som transportmedel på semestern? Tänk då på att bilens skick kan vara avgörande för hur lyckad din semester blir.

Fel på bilen kommer plötsligt, och passar alltid dåligt. Det är typiskt att drabbas av Murphys lag när semestern är igång och axlarna ska sänkas. Förbereder du dig väl kan du slippa det.

Åtta tips på hur du förbereder bilen för sommaren:

  • Serva både klimatanläggningen och AC i bilen. Sommarlovet är betydligt trevligare med ett bra inomhusklimat!
  • Har du haft bilen på service och fått rekommendationer på sådant som bör repareras, se till att göra det innan semestern.
  • Är du osäker på om sommarhjulen kommer att hålla den här säsongen? Byt ut dem. Bra däck är det viktigaste om en oväntad situation uppstår och du behöver maximal friktion.
  • Se till att du har ett bra torkarblad både fram och bak. Full sikt är både viktigt och gör körningen behagligare.
  • Boka service eller en extra kontroll av bilen så tidigt som möjligt för att undvika förseningar under semestern. Köerna till verkstäderna blir snabbt långa och även serviceteknikerna har semester. Vissa verkstäder är också stängda under lovperioder.
  • Om du använder en skidbox, se till att den inte belastas med mer än den är avsedd för. Kontrollera även i bilens instruktionsbok vad som är tillåten lastvikt på taket. Överskrider man vikten ändras bilens köregenskaper. Det är också viktigt att efterdra fästet till skidboxen och takräcket.
  • Se till att du inte har lösa föremål i vare sig kupén eller bagageutrymmet när du packar bilen. Vid en nödbroms eller kollision kan föremålen vara livsfarliga för de som sitter i bilen.
  • Om du kör med släp är det viktigt att tänka hur du lastar och säkrar släpet, eftersom det påverkar bilens köregenskaper.

Läs mer

Bil på skogsväg

Underhåll bilen rätt och minska skador

Många skador kan undvikas genom korrekt underhåll. Läs våra tips på hur du kan minska risken att din bil råkar ut för en skada. Mycket kan du göra själv.

Familj som leker ute på sommaren

Roliga lekar i bilen

Lägg bort surfplattorna och prova några av dessa lekar för att göra bilresan roligare i sommar.