Hoppa till innehållet
Familj som leker ute på sommaren

Roliga lekar i bilen

Lägg bort surfplattorna och prova några av dessa lekar för att göra bilresan roligare. Vi önskar dig och dina reskompisar en riktigt skön sommar i bilen!

Räkna bilar

Räkna hur många röda bilar ni åker förbi. Eller välj varsin färg och se vem som hittar flest bilar med den färgen.

Gissa vem

En passagerare tänker på en person som är känd för samtliga. De andra får ställa sammanlagt 20 frågor för att komma på vem det är. Frågorna ställs i turordning laget runt.

Ett skepp kommer lastat

Den yngsta personen börjar till exempel med att säga ”Ett skepp kommer lastat med lego”. Nästa person ska hitta på ett ord som börjar med den sista bokstaven i föregående ord. Till exempel ”Ett skepp kommer lastat med ostbågar”. Nästa person: ”Ett skepp kommer lastat med rök”. Och så vidare…

2 rätt, 1 fel

En av resenärerna säger 3 saker som sig själv. 2 påståenden stämmer och 1 är fel. De andra gissar vad som inte stämmer.

Bilbingo

Gör flera brickor med nummer innan avresa. Rita 5 x 5 rutor och i varje ruta ska ett tal mellan 1 och 100 skrivas in (ett tal får bara finnas en gång på en bricka). I bilen får alla var sin bricka och letar efter tal som man kan hitta i landskapet som passerar. När man ser en siffra som man har på sin bricka, så ringar man in den. Om man lyckas ringa in fem siffror i rad så ropar man bingo.

Hitta längs vägen

En person i bilen säger en sak som de andra ska hitta längs vägen. Exempelvis ”FÅR”. Försten som ser ett får säger till. Den som hittar fåret står näst i tur att bestämma vad de andra ska hitta längs vägen.

Gissa djuret

En person tänker på ett djur. De andra i bilen får i tur och ordning ställa frågor om djuret. Man bestämmer om det ska vara ja- och nej-frågor eller frågor av typen; vad äter den? hur många ben har den? finns den i Sverige? osv. När någon tror den vet vilket djur det är och det är hens tur får man gissa. Gissar man rätt får man välja djur nästa gång.

Vem tänker jag på?

En av er tänker på en person, vem som helst; det kan vara en kändis eller någon annan som alla vet vem det är. De andra ska räkna ut vem det är genom att ställa frågor, en i taget, och den som tänker på en person får bara svara ja eller nej. När du tror att du vet vem personen är gissar du, är det rätt så har du vunnit, är det fel så fortsätter leken.

Fortsätt historien

Den första deltagaren börjar historien med att säga ”Det var en gång en noshörning (valfritt substantiv). Nästa person bygger sedan vidare på historien genom att säga nästa mening. Försök att få historien som sammanhängande som möjligt. Leken avslutas med att någon säger ”… och så levde de lyckliga i alla sina dagar.”.

Har du rätt bilförsäkring? Läs mer om vad vår bilförsäkring inkluderar.

Läs mer

Liten flicka som har somnat i bilen

Så säkrar du barnen i bilen

En liten kropp kräver extra stöd. Barnets huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen, och nacken är bräcklig. För att barnet ska kunna klara påfrestningen behövs extra skydd i bilen.

Bil på skogsväg

Detta ska du alltid ha i bilen

Det finns några saker du alltid bör ha i bilen. Läs igenom vår checklista och se om det är något du saknar.