Hoppa till innehållet
Cykel med bockstyre

Hur gäller försäkringen vid cykelstöld?

Cykelstölder är tyvärr väldigt vanligt vilket är både trist och kostsamt. Hur gäller hemförsäkringen om du skulle drabbas och hur kan du minska risken för att råka ut för en cykelstöld?

Täcker hemförsäkringen stulen cykel, elcykel eller elsparkcykel?

Alla våra hemförsäkringar och villahemförsäkringar ger dig ett skydd för din cykel vid stöld. Med Bas och Lagom är din cykel skyddad upp till 25 000 kr. Vår mest omfattande försäkring, Plus, täcker ända upp till 75 000 kr. Om värdet på cykeln är mer än 25 000 kr, ska den när du lämnar den utan tillsyn vara fastlåst i ett fast föremål eller förvaras i ett låst utrymme. Om du inte gör det, riskerar du att få mindre ersättning vid en stöld.

Det finns många olika sorters cyklar, men om till exempel din elcykel räknas som en cykel eller inte beror på Transportstyrelsens definition. Både en elcykel och en elsparkcykel försäkras som en cykel om de klassas som en cykel av Transportstyrelsen. 

Vad innebär åldersavdraget i försäkringen?

Grundregeln är att vi ska försöka sätta dig i samma situation som du var sekunden innan skadan inträffade, dvs. innan din cykel blev stulen, med avdrag för självrisken. Eftersom saker har en begränsad livslängd gör vi ett så kallat åldersavdrag på kostnaden för att köpa en ny cykel.

Vad är självrisken?

Självrisken är den del av skadan som du själv får bekosta. Har din cykel blivit stulen är självrisken 25 % av skadebeloppet och som lägst din grundsjälvrisk. Din grundsjälvrisk du hittar i ditt försäkringsbrev på Mina sidor.

Gäller försäkringen för min Hövding-hjälm?

Har din Hövding-hjälm blivit stulen omfattas det också av din hem- eller villahemförsäkring.

Vad kan du göra för att minska risken för cykelstöld

  • Lås cykeln med ett cykellås godkänt av Stöldskyddsföreningen (SSF).
  • Lås fast cykeln i ett fast föremål eller förvara den i ett låst utrymme när du lämnar den utan tillsyn, det är speciellt viktigt om värdet på din cykel är mer än 25 000 kr.
  • Ta med batteriet om du har en elcykel.
  • Stöldmärk din cykel (gärna med märk-DNA) och skriv ned cykelns ramnummer.
  • Parkera cykeln där det är väl upplyst och där det är liv och rörelse. 

Så anmäler du om cykeln har blivit stulen

För att få ersättning via din försäkring hos oss, följ dessa två steg. 

  1. Anmäl att cykeln har blivit stulen till polisen Om din cykel har blivit stulen, börja med att anmäla det till polisen. Genom din polisanmälan ökar dina chanser att få tillbaka cykeln, men den behövs också för att du ska kunna få ersättning via din hem- eller villahemförsäkring. Du kan enkelt anmäla cykelstöld på polisens webbplats. I din polisanmälan behöver du uppge ramnummer eller annan typ av märkning på din cykel. Du ska också ange typ av cykel, märke, modell och färg.

  2. Anmäl stölden till oss När du har fått ett diarienummer från polisen, anmäler du till oss. Förutom en kopia på polisanmälan, behöver du skicka med ett kvitto eller annan bevisning där cykelns märke och modell ingår och som styrker inköpsdatum, pris och ramnummer. Du behöver också ange vilken typ av lås du låste fast cykeln med.

Läs mer

Två barn med cykelhjälm i cykelkärra

Cykelhjälm - vad gäller?

För vem är det lag på cykelhjälm och vad ska du tänka på när du ska köpa ny hjälm?

Cykel låst med cykellås

Cykellås

Vilka typer av lås finns det och vad är viktigt att tänka på när du väljer lås?