Hoppa till innehållet
Skog täckt av snö

6 saker att tänka på när du ska köpa en snöskoter

När du funderar på att köpa en snöskoter så finns det några saker som kan vara bra att fundera på innan du bestämmer dig. Här hittar du sex saker att tänka på.

Är det din första snöskoter?

Om det är första gången som du ska köpa en snöskoter och du inte är någon van förare än, kan det vara smart att välja en skoter som är lättmanövrerad. Snöskotrar har olika motorstorlekar och väljer du en skoter med en mindre stark motor är den oftast lättare att hantera om du är nybörjare.

Börja gärna med att läsa olika recensioner och tester av snöskotrar på nätet för att sätta dig in i vilken eller vilka snöskotermodeller som passar bäst för hur du har tänkt använda snöskotern.

Vad ska du använda snöskotern till?

Beroende på hur du har tänkt använda din snöskoter finns det olika typer av snöskotrar som passar. Ska du t ex. ha den som arbetsredskap, för sport och fritid eller för att ta dig ut i naturen? Läs in dig på olika typer av snöskotrar och ta reda på vilken typ som passar dina behov. Här hittar du en kortfattad sammanfattning av de olika typerna:

 • Sport
  På denna typ av skoter är chassi och fjädring utvecklade för sportigare körning där underlaget är hårt samt ibland ojämnt och slagigt. Stötdämparna är ofta mera avancerade och anpassade för den typen av körning.
   
 • Mountain
  Dessa fordon, som ofta kallas lössnömaskiner, är ofta lätta och med hög motoreffekt. De är ofta tillverkade i dyrare material för att hålla nere vikten. De passar inte för att ha med sig passagerare utan är gjorda för stående körning.
   
 • Crossover
  Crossover-snöskotrar är ett mellanting mellan sportskotrar och mountainskotrar.
   
 • Touring
  Dessa skotrar har i regel halvlång matta med medelhöga kammar, dubbeldyna med ryggstöd samt handtag och fotstöd även för passagerare. Det finns modeller avsedda för upp till tre personer. De har ofta komfortabel fjädring/dämpning.
   
 • Light Utility
  En skotertyp med en kraftigare motor. Den har bra dragförmåga och är anpassad för långsam körning. På senare tid har fjädringen och komforten utvecklats så att det har blivit vanligt att de även används som touringmaskiner.
   
 • Wide Track
  Bredbandade skotrar som traditionellt har setts som arbetsskotrar och yrkesskotrar för många statliga verksamheter och försvaret. Med tiden har även denna skotertyp fått bekväm fjädring och god komfort vilket i kombination med starka motorer gör att den ofta används som familje- och touringskoter.

Planerar du att köpa en ny eller begagnad snöskoter?

Att köpa en helt ny skoter lockar såklart många och fördelen med det är att du kan få precis den skoter du vill ha med rätt tillbehör. Köper du en ny skoter har du också garantier och därmed en större trygghet om den skulle gå sönder medan den är ny.

Att köpa en begagnad skoter är ofta betydligt billigare än att köpa en ny. Värdeminskningen är också mycket mindre. En begagnad skoter behöver inte vara ett sämre köp. Du kan få en lika bra begagnad snöskoter som en ny. Förutom grundläggande faktorer som hur gammal skotern är, hur långt den har körts i mil och motorvolym så finns det även några andra saker som är bra att tänka på:

 • Det är bra att börja med att kolla att snöskotern inte är stulen. Det kan du göra genom att kontrollera det stansade chassinumret och typskylten, så att de stämmer överens med registreringsskylten och registreringsbeviset. Du kan också göra en sökning hos Larmtjänst för att se att skotern inte finns med i registret över stulna fordon.
   
 • Kolla hur servicehistorik etc. ser ut för att se att skotern är väl omhändertagen. Eftersom snöskotern är ett terrängfordon krävs en del underhåll för att den ska fungera bra. Det är därför bra att kolla att den tidigare ägaren regelbundet har sett efter snöskotern efter att hen har varit ute med den.
   
 • Kontrollera att snöskotern är i gott skick. Det gör du bäst genom att provköra, något du alltid ska göra innan du köper skotern. Under en provtur hinner du med största sannolikhet upptäcka om det är några problem med motorn och checka att bromsarna fungerar som de ska.
   
 • Inspektera även snöskotern noga när den står still. Börja med att kontrollera chassit. Om det är buckligt eller skadat kan det vara svårt och dyrt att laga eller byta. Se även till att stötdämparna fungerar och att framvagnen varken glappar eller är skadad.
   
 • Kolla upp att den modell du är på väg att välja är lätt att laga och serva. Oavsett om du väljer ny eller begagnad snöskoter så ska den underhållas regelbundet och du behöver kunna få tag på reservdelar när något går sönder. Innan du väljer märke, kolla hur lätt det är att få tag på reservdelar. En billigare modell kan bli dyr i längden om den är svårare att reparera.

Ska du köpa skotern i en skoterbutik eller privat?

Du kan antingen köpa din skoter i en skoterbutik eller av en privatperson. Många tycker att det är tryggare att köpa den i en butik än av en privatperson eftersom konsumentköplagen gäller då. Lagen gäller oavsett om du köper en begagnad eller en ny skoter av ett företag.

Väljer du att köpa av en privatperson ställer det lite högre krav på dig eftersom det är fler saker som du själv behöver kolla upp för att kunna göra ett välinformerat köp. Det ger ett sämre skydd men du har chans att göra ett väldigt bra köp.

Vilken utrustning behöver du ha till din snöskoter?

Är det din första snöskoter är det bra att tänka igenom vilken utrustning som du behöver innan du ger dig ut. Se till att använda hjälm med skidglasögon eller visir och att ha på dig varma kläder och skor.

Ska du ut på en längre tur, ta gärna med spade, vindsäck, isdubbar och nödvändiga tillbehör till snöskotern som exempelvis en extra variatorrem och verktyg. Kolla att du har förstått hur utrustningen fungerar innan du ger dig iväg. Läs gärna Fjällsäkerhetsrådets tips för en trygg snöskotertur för att känna dig trygg när du ger dig ut.

Tänk igenom vilken skoterförsäkring du behöver!

När du har hittat din skoter och hämtat den behöver du komma ihåg att försäkra den direkt. Oavsett vilken skoter du väljer så måste du ha en trafikförsäkring för att få köra den över huvud taget. Tänk på att trafikförsäkringen inte täcker skador på din egna snöskoter, utan den täcker främst skador på dina medtrafikanter och andras egendom, till exempel om du kör in i ett staket.

Vanligast är ändå att man väljer antingen hel- eller halvförsäkring för sin snöskoter. En halvförsäkring innehåller, förutom trafikförsäkring, skydd vid brand och stöld samt krishjälp och rättsskydd. Helförsäkringen täcker dessutom skador på själva snöskotern exempelvis vid kollision, dikeskörning, ett fallande föremål eller om du utsätts för skadegörelse.

Behöver din snöskoterförsäkring vara avställningsbar? 

Väljer du att teckna din försäkring för snöskoter hos oss så gäller den året runt, du behöver inte tänka på att ställa av och på den. Att det är en årsförsäkring innebär att försäkringspremien beräknas på att snöskotern inte används hela året. Hos oss betalar du samma pris varje månad - oavsett säsong. Det betyder att du inte behöver lägga någon tid och kraft på att ställa av och på din snöskoter du bara kör, när du vill och vädret tillåter.