Hoppa till innehållet
Person med händerna på ratten i en bil

gjensidige-se.apps-int.gjensidige.io

Vad kostar det att ha takboxen på?

Funderar du på hur mycket takboxen påverkar bränsleförbrukningen? Och finns det några andra tips på hur du kan få tanken eller batteriet att räcka lite längre?

Många ser takboxen som en nödvändighet för att få ut så mycket som möjligt av bilen, till exempel när de ska till fjällen, sommarstugan eller på semester utomlands. Men samtidigt är det vanligt att man tycker det är krångligt att ta av och på den. Så varför inte bara låta den sitta på hela tiden?

De takboxar som tillverkas idag är både bra och aerodynamiska, men de kan ändå leda till ökad energi- eller bränsleförbrukning. Vad kostnaden blir beror på takboxens form och vikt. Det är omöjligt att sätta en exakt siffra på kostnaden, eftersom den skiljer sig åt mellan olika modeller på takbox. Även om det är svårt att kvantifiera kostnaden kan du vara ganska säker på är att det snabbt blir pengar av den ökade förbrukningen.

Bilens vikt och bränsleförbrukning

Vikten påverkar bilens bränsleförbrukning. De flesta takboxar har en viktgräns. I första hand för att du inte ska påverka bilens köregenskaper genom att lasta högt och tungt. Men en fullastad takbox märks också på batteriet eller bensinförbrukningen.

En tumregel när du vill ta reda på hur mycket förbrukningen påverkas är att 50 kilo extra vikt ger två procent högre bränsleförbrukning. Det är en bra utgångspunkt, men det är svårt att sätta en siffra på det som gäller för alla. Extra vikt påverkar till exempel en liten bil med liten motor mer än en stor och kraftfull bil. Enligt SCB är den genomsnittliga körsträckan i Sverige drygt 1 100 mil per år. Om milen körs med takbox kommer det att gå åt många extra liter bränsle eller kWh.

Bestämmer du dig ändå för att låta takboxen sitta kvar på taket, se i alla fall till att tömma den på tunga saker som inte ska vara där. Det gäller även andra sorters utrustning, som t ex hundburar eller däck. Ta ut det som du inte använder i vardagen.

Tips för sparsam körning

Så kan du begränsa förbrukningen:

  • säkerställ att du har rätt däcktryck
  • se till att hålla fönster stängda
  • begränsa användningen av luftkonditionering
  • följ serviceprogrammet för bilen.

Ett allmänt råd är att det är bra att köra utan takbox eller takräcke om du inte behöver dem. Om du har en elbil behöver du vanligtvis inte oroa dig över vare sig vikt eller luftmotstånd vid normal körning, men med både höga el- och bränslepriser är det ingen dum idé att begränsa förbrukningen.

Det finns flera enkla sätt att göra det på. Många har med körstilen att göra. Bland annat är det bra om du, när det är möjligt, snabbt får upp bilen i marschfart, och sedan håller den hastigheten utan större variationer. Sådan körning är både ekonomisk och säker eftersom frekvent inbromsning och efterföljande acceleration kräver energi. För att det ska funka, behöver du ha en god överblick över trafiken, titta så långt fram du kan och hålla ett bra avstånd. Om bilen har manuell växellåda, kör gärna med så hög växel som möjligt för att hålla nere varvtalet.