Hoppa till innehållet
Man i grön tröja

Så lyckas du med din renovering

Planerar du att renovera? Då är det en hel del att tänka på. Här är några av våra bästa renoveringstips för dig som ska göra om eller bygga nytt. Gör du rätt från början så minskar risken för dyra skador i framtiden. 

Råd till dig som renoverar själv

 • Ha en buffert Anta att det kommer att kosta mer och ta längre tid än du först tänkt. Om renoveringen måste vara klar till ett specifikt datum, börja i god tid.

 • Ersätt det gamla När du renoverar, gör det grundligt. Byt ut exempelvis gamla ledningar och avloppsrör i samma veva. Detta sparar pengar i längden, eftersom material har en begränsad livslängd och behöver bytas ut efterhand.

 • Var miljömedveten Välj miljömärkta material om möjligt för att minimera renoveringens miljöpåverkan.  
 • Undvik designfällor Design är viktigt, men funktionalitet är lika viktigt. Kom ihåg att en renovering är en betydande investering som bör hålla under en längre period. Använd beprövade metoder för att säkerställa att resultatet blir hållbart!

Sätt upp en plan för renoveringen

När beslutet är fattat är det frestande att genast börja renovera. Men det är viktigt att först ta fram en detaljerad plan för arbetet som ska utföras. Fundera på följande frågor:

 • Hur påverkas befintliga konstruktioner av det planerade arbetet?
 • Hur mycket tid krävs för arbetet?
 • Vad är kostnaden?
 • Vilka installationer berörs?
 • Behöver jag anmäla något till det lokala byggnadskontoret?

Om du bor i en bostadsrätt ska du informera föreningen om dina planer och undersöka vilka regler som gäller för det arbete du vill utföra. Om du bor i en hyresrätt måste du ha hyresvärdens godkännande.

Spara pengar genom att bygga rätt

Att bygga rätt betyder att du ser till att arbetet blir fackmässigt utfört. Om du följer gällande branschregler från start minimeras risken för kostsamma vattenskador både nu och i framtiden. Det är inte så komplicerat som det kan verka, utan handlar om att följa:

 • Boverkets byggregler (BBR)
 • Branschreglerna BBV, GVK, MVK och Säkert Vatten
 • Monteringsanvisningar för produkterna som används

Om du inte följer byggreglerna och en skada uppstår på grund av att arbetet är felaktigt utfört, kan du bli ansvarig för skadan.

För att förenkla processen kan du i många fall uppfylla Boverkets byggregler genom att se till att renoveringen följer de aktuella branschreglerna.

Renovera på egen hand eller anlita hantverkare

Checklista när du ska anlita hantverkare

 • Anlita alltid en behörig eller auktoriserad hantverkare
 • Kontrollera att hantverkarna samordnar sina arbetsuppgifter
 • Fråga om det blir avvikelser från branschreglerna
 • Ta in offerter, skriv avtal och dokumentera arbetet
 • Kom ihåg att du har rätt att få intyg och andra kvalitetsdokument för det utförda arbetet.

Oberoende av om du är en DIY-entusiast, planerar att anlita ett företag för att utföra arbetet, eller behöver prioritera mellan olika hantverksjobb, finns det några riktlinjer att följa.

 • Anlita hantverkare Om du ska anlita en hantverkare, se till att ni har dokumenterat  vad ni kommit överens om noggrant innan arbetet startar.
 • Renovera själv Om du är händig och vill göra arbetet på egen hand, se till att sätta dig in i de krav som ställs på ett korrekt utfört arbete. Det kan du göra genom att bekanta dig med reglerna som gäller för det arbete du planerar att utföra. Kom ihåg att det är den som utför arbetet som ansvarar för att det görs på rätt sätt.

Är det möjligt att göra allt själv?

Det är viktigt att överväga för- och nackdelarna med att anlita hjälp för att utföra arbetet eller att renovera på egen hand. Om du vill spara pengar och göra en del av jobbet själv kan du till exempel riva ut själv och sedan anlita professionella hantverkare. Med en certifierad firma får du alltid en garanti för att arbetet utförs korrekt och reklamationsrätt.

Det kan vara klokt att överlåta arbeten som rörinstallationer och tätskikt i våtutrymmen till en certifierad entreprenör. Dessa arbeten kräver expertkunskaper och om de utförs felaktigt kan det leda till stora konsekvenser. De flesta elarbeten får du inte utföra själv, utan de kräver en behörig elektriker.

Läs mer

Flicka med ryggsäck som är på väg in genom dörren hemma

Undvik vanliga skador i hemmet

En bra försäkring för ditt boende täcker de vanligaste skadorna som kan uppstå i hemmet som till exempel inbrott, brand och vattenskador. Du kan däremot undvika dem genom att tänka rätt och se till att du har rätt utrustning.

Mamma och dotter som kramas under en filt i soffan

Minska din energiförbrukning och spara pengar

Att spara el hemma är något som ligger i tiden och gynnar oss alla. Det är heller inte så svårt som man tror. Här får du några smarta tips!