Väg med vinterväglag

Så stor är skillnaden på gamla och nya däck

Hur illa är det att ha för gamla vinterdäck? Här får du reda på vad skillnaden i bromssträcka kan bli mellan nya och gamla däck. Du kan också läsa mer om däcks livslängd och hur du ser hur gamla dina däck är.

Gamla däcks påverkan på din bromssträcka

Våra kollegor på Gjensidige i Norge gjorde ett test för att se hur bilens bromssträcka påverkas av åldern på däcken. Båda bilarna i testet var av samma modell och höll samma hastighet när förarna bromsade. Dessutom hade båda bilarna däck med ett godkänt mönsterdjup. När förarna bromsade vid en hastighet på 60 kilometer i timmen gled den ena bilen 40 meter bort, men den andra gled hela 80 meter innan den stannade. Den enda skillnaden mellan de två bilarna var att den ena hade en helt ny uppsättning däck och den andra välanvända däck.

Att det tog den ena bilen 40 meter att stanna är tankeväckande i sig. Men 80 meter, då är det lätt att föreställa sig vad som skulle kunnat hända i en nödsituation. Bromssträckan kan vara skillnaden mellan liv och död. Är du mer nyfiken på testet, kan du se hela videon här (på norska).

Livslängden på däck

Att gummit är mjukt är väsentligt för att däcket ska få grepp under vinterförhållanden. På gamla däck hårdnar gummit gradvis. Detta resulterar i liten friktion mot ytan. Så var fallet för däcken på bilen med längst bromssträcka i testet.

Dessutom kan man se hur viktigt mönsterdjupet är. De gamla däcken uppfyller minimikravet på tre millimeter. Trots det är bromseffekten väldigt liten jämfört med de nya däcken, som har ett mönster som är flera millimeter djupare.

Vad påverkar hur länge vinterdäck håller

Det är lätt att tro att däck har längre livslängd om man kör lite. Men körsträckan är bara en av flera faktorer som påverkar däckets åldringsprocess. Faktorer som påverkar däckets egenskaper:

  • lufttemperatur
  • uv-strålning
  • montering
  • förvaring
  • lufttryck.

Tre tips för att öka trafiksäkerheten

Att bilen behöver ha bra däck, det säger sig självt. Men när det kommer till trafiksäkerhet är det i slutändan du som förare som är viktigast. Orsaken till olyckor finns nästan alltid i förarsätet. Många olyckor hade kunnat undvikas om vi alla följer några enkla körregler:

  • anpassa hastigheten efter förhållandena
  • håll avstånd till framförvarande bil
  • var uppmärksam på trafiken omkring dig.

Hur gamla får vinterdäck vara

Det är bra att skaffa nya däck minst vart femte år. Hur ska du då tänka kring mönsterdjupet? Även om däcken uppfyller minimikravet på 3 mm bör du inte låta mer än fem år gå innan du köper nya däck.

Däcken är den enda kontakten som bilen har med vägen. Nya vinterdäck till en vanlig personbil kostar från runt fem tusen kronor och uppåt. Det är en bra investering i både din egen och andras säkerhet.

Så hittar du datummärkningen på dina däck

Du hittar däckets tillverkningsdatum på sidan av däcket med så kallad DOT-märkning. De två första siffrorna i den fyrsiffriga koden anger veckan det tillverkades och de två sista siffrorna året. Till exempel betyder 1721 att det tillverkades vecka 17, år 2021.

Läs mer

Baklyktan på en bil på skogsväg

Så förbereder du bilen för vintern

Höstens väder och vind försvårar körförhållandena och snart sätter vinterkylan in. Här har vi samlat några tips på hur du bäst förbereder din bil inför vintern och halt väglag.

Bilar i kö på snöig gata

Vinterkit att ha i bilen

Om du fastnar i en kö eller en snödriva gäller det att ha ordning på utrustningen. Här är får du en lista över vad som är bra att ha med sig i bilen på vintern.