Hoppa till innehållet

Försäkra EU-moped klass 1

Vilken mopedförsäkring passar dig? Det beror förstås på vilken moped du har och hur du kör. Här kan du läsa mer om moped klass I och vad som gäller.

Så köper du vår mopedförsäkring

Kontakta kundservice på 010-483 95 12 eller info@gjensidige.se för att få prisförslag och hjälp med att teckna en försäkring som passar dina behov.

Vår mopedförsäkring är en årsförsäkring vilket betyder att premien beräknas på att mopeden inte används hela året. Du bara kör - försäkrat - när du vill och vädret tillåter!

Kundservice har öppet vardagar 8.30-17

Vad är en moped klass I?

Krav på moped klass 1 i korthet

  • Körkort: ja.
  • Registreringsskylt: ja.
  • Kontrollbesiktning: nej.
  • Fordonsskatt: nej.
  • Trafikförsäkring: ja.
  • Hastighet: högst 45 km/tim.
  • Krav på hjälm: ja, om inte mopeden har kaross.
  • Passagerare: en, om den är byggd för det.
  • Köra på cykelbana: nej.

En moped klass 1, även kallad EU-moped, är ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul och som har tillverkats för en maxhastighet på 45 km/timmen. Klass 1 mopeder finns med både bensin och el som drivmedel.

Om du har en moped klass 1 ska den, till skillnad från en moped klass 2, vara registrerad och ha en registreringsskylt monterad baktill. För att du ska få köra den måste den vara minst trafikförsäkrad.

Är det krav på hjälm?

Du måste ha hjälm när du kör en moped klass 1. Om du har en passagerare som inte har fyllt sju år kan hen använda ett annat lämpligt huvudskydd, till exempel en ridhjälm, skidhjälm eller cykelhjälm.

Du behöver inte använda hjälm när du kör en tre- eller fyrhjulig moped med kaross, om du använder bilbälte.

Var får mopeden köras?

Du ska i första hand köra din moped klass 1 på vägrenen och i andra hand på körbanan. Du får inte köra i körfält för linjetrafik, i cykelfält, på cykelbanor eller på motorvägar och motortrafikleder.

Hur ska mopeden parkeras?

För moped klass 1 gäller samma regler som för en bil. Du får alltså inte parkera på till exempel gång- eller cykelbanor. Däremot får du parkera mopeden på en parkeringsplats med tilläggstavlan Motorcykel.

Läs mer

Ung tjej på moped

Jämför våra mopedförsäkringar

Vilken mopedförsäkring passar dig? Hos oss kan du välja mellan trafik-, halv- och helförsäkring. Här kan du enkelt se vad de innehåller och hitta den försäkring som passar dig och ditt mopedkörande bäst.