Försäkring för moped klass 2

Vilken mopedförsäkring passar dig? Det beror förstås på vilken moped du har och hur du kör. Här kan du läsa mer om moped klass 2 och vad som gäller.

Kundservice har öppet vardagar 8.30-17

Så köper du försäkring

Kontakta kundservice på 0771-326 326 eller info@gjensidige.se för att få prisförslag och hjälp med att teckna en försäkring som passar dina behov.

Försäkringen är en årsförsäkring vilket betyder att premien beräknas på att mopeden inte används hela året. Du bara kör - försäkrat - när du vill och vädret tillåter!

Vad är en moped klass II?

Moped klass 2 är ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul, som är konstruerat för en hastighet av högst 25 km/h och vars effekt inte överskrider 1 kilowatt. Definitionen av moped klass 2 beror på hur fort mopeden går att köra och vilken effekt motorn har. Om den går fortare än 25 km/h eller har en högre motoreffekt än 1 kW anses den vara en moped klass 1.

En moped klass 2 behöver inte registreras, den saknar därför registreringsskylt. Mopeden är antingen typgodkänd enligt gemensamma regler inom EU, alternativt har den godkänts vid en mopedbesiktning.

Se moped klass 1

Krav på hjälm

Du måste ha skyddshjälm när du kör moped. Det finns vissa undantag, till exempel den som färdas med en tvåhjulig moped klass 2 som är konstruerad för att drivas med en tramp- och vevanordning och där motorn inte ger något krafttillskott vid hastigheter över 25 km/h ska använda cykelhjälm eller annat lämpligt huvudskydd. Det är tillräckligt att använda cykelhjälm när du kör en sådan moped.

Passagerare som inte har fyllt sju år kan använda annat lämpligt huvudskydd, till exempel ridhjälm, skidhjälm eller cykelhjälm. Du behöver inte använda hjälm i tre- eller fyrhjulig moped med karosseri om du istället använder bilbälte.

Vart får de köras?

En moped klass 2 ska i första hand köras på cykelbanan, om cykelbanan inte har en tilläggstavla under vägmärket för cykelbana där det står ”ej moped”. Trehjuliga mopeder klass 2 får köras på en cykelbana med lite trafik och tillräcklig bredd. Särskild försiktighet ska då iakttas.

Hur ska de parkeras?

Moped klass 2 ska parkeras på samma sätt och plats som en cykel.

Krav på moped klass II

  • Körkortskrav: ja, körkort, traktorkort, eller förarbevis för moped klass 2. Om du har fyllt 15 år före den 1 oktober 2009 krävs ingen särskild behörighet.
  • Registreringsskylt: nej.
  • Kontrollbesiktning: nej.
  • Fordonsskatt: nej.
  • Trafikförsäkring: ja.
  • Hastighetskrav: konstruktiv hastighet högst 25 km/timme.
  • Krav på hjälm: ja, om inte fordonet har kaross och bilbälte används.
  • Passagerare: om det finns avsedd plats.
  • Köra på cykelbana: ja, om det finns. Ett undantag är om vägmärket för cykelbanan har tilläggstavlan "Ej moped". Då får moped klass 2 inte köras där.

Läs mer

Jämför våra mopedförsäkringar

Vilken mopedförsäkring passar dig? Hos oss kan du välja mellan trafik-, halv- och helförsäkring. Här kan du enkelt se vad de innehåller och hitta den försäkring som passar dig och ditt mopedkörande bäst.