Hoppa till innehållet
Vit soffa med gula kuddar i ett hem

Vilken typ av försäkring behöver du för din bostad?

Det kan vara lite snårigt att förstå vilken typ av försäkring du behöver för din bostad, därför försöker vi här reda ut begreppen.

Grundskyddet som du får i olika försäkringsbolags hem- och villaförsäkringar är ganska lika. Det finns inget gemensamt sätt att namnge en försäkring för olika typer av bostäder, vilket gör att försäkringarna kan ha olika namn. Hos oss finns det två typer av försäkringar för din bostad, hem- eller villaförsäkring. Här går vi igenom några olika boendeförhållanden och förklarar vilken försäkring du ska ha för att ha ett gott skydd för dig, dina saker och ditt hem.

Du bor i hyresrätt

Om du bor i hyresrätt, ska du ha en hemförsäkring.

Du bor i bostadsrätt

Om du bor i bostadsrätt, ska du ha en hemförsäkring. Vi rekommenderar att du lägger till bostadsrättsförsäkringen eftersom du behöver tillägget för att få ersättning för skador på själva bostadsrätten, som t ex vid brand eller vattenskada.

Du bor i eget hus

Om du bor i eget hus, ska du ha en villaförsäkring.

Du hyr en villa

Om du hyr en villa, ska du ha en hemförsäkring.

Du bor i ett bostadsrättsradhus

Om du bor i ett bostadsrättsradhus, ska du ha en hemförsäkring. Vi rekommenderar att du köper till bostadsrättsförsäkringen eftersom du behöver tillägget för att få ersättning för skador på bostadsrättsradhusets fasta egendom, vid t ex brand eller vattenskada.

Du hyr ut din bostadsrätt

Om du hyr ut din bostadsrätt, ska du ha kvar din bostadsrättsförsäkring eftersom den som hyr din lägenhet inte kan teckna en sådan.

Du är inneboende

Om du är inneboende, så behöver du köpa en egen hemförsäkring. Du ska inte be den som du bor hos lägga till dig i hens hemförsäkring, utan du behöver en egen försäkring.

Du bor i ett kollektivboende

Om du bor i ett kollektiv, ska du ha en egen hemförsäkring.

Du bor i ett studentboende

Om du bor i någon typ av studentlägenhet, ska du ha en hemförsäkring.    

Tänk också på att om ni blir fler som ska omfattas av samma försäkring så behöver du meddela detta till oss.

Rätt skydd för ditt hem, dina saker och dig själv

Vill du ha tips och råd?

Ring oss gärna på 0771‑326 326 om du vill ha råd kring vilken försäkring och vilka tillägg det är klokt för just dig att välja.

Vill du läsa på mer själv, hittar du all information om självrisker och maximala ersättningsbelopp som gäller för våra försäkringar i villkorsdokumenten. Vill du se vad vår försäkring skulle kosta för just dig, klicka på den försäkring som du behöver nedan, så kan du få ditt pris på några sekunder. 

Läs mer

Allvarlig man i grön tröja

Vilka försäkringar bör man ha?

Olika tidpunkter i livet kan innebära olika behov av försäkringar. Lever du ensam eller med barn? Behöver du en speciell försäkring när du studerar och vad händer när du blir pensionär?

Leende ung man

5 smarta försäkringstips

Spara alla kvitton, anlita bara hantverkare som har rätt behörighet och tänk på att äldre bilar inte alltid behöver en vagnskadeförsäkring. Här är fem smarta försäkringstips för alla åldrar, intressen – och bostäder.

Litet barn som klättrar upp för trappan

Olycksfall i vardagen

Olycksfall kan inträffa när som helst och vi är för det mesta väl insatta hur vi ska göra för att undvika ett olycksfall. Men ibland händer det ändå.