Hoppa till innehållet
Landsväg med vinterväglag

gjensidige-se.apps-int.gjensidige.io

När ska man byta till vinterdäck?

När det är eller befaras bli vinterväglag behöver vi i Sverige använda vinterdäck. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Här får du veta vad som gäller för vinterdäck för olika fordon.

När byter man till vinterdäck?

Vinterdäck ska användas 1 december till 31 mars

Ditt fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december – 31 mars om det är vinterväglag. Kravet gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Exempel på likvärdig utrustning är snökedjor eller sandspridare.

Dubbdäck är tillåtna 1 oktober till 15 april

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober – 15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

Om bilar med en totalvikt upp till 3 500 kg har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Detta gäller även om fordonet är undantaget från kravet på vinterdäck. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet.

Dubbdäck på tunga fordon måste alltid sitta på samma axel.

Källa: Transportstyrelsen

Vad innebär vinterväglag?

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Dubbdäck eller dubbfria vinterdäck?

Den däcktyp du behöver skiljer sig rejält åt beroende på var i Sverige du kör din bil. Olika däcktypers prestanda är optimerade för vissa sorters underlag, men när du är ute och kör så brukar underlagen variera. Dubbdäcken fungerar absolut bäst på is, men river också upp hälsofarliga partiklar på barmark. Dubbade och dubbfria däck har däremot likvärdigt grepp på barmark och snö.  

Vinterdäcken är också olika utformade beroende på vilken tillverkare du väljer. Nordiska dubbfria däck är anpassade för snö och barmark i nordiska temperaturer, medan de centraleuropeiska dubbfria vinterdäcken är anpassade för något högre temperaturer. De har också i allmänhet sämre egenskaper på snö än de nordiska vinterdäcken och är avsevärt sämre på is.

En god nyhet är att nytillverkade dubbfria vinterdäck är väsentligt mycket bättre när det gäller bromssträcka och fäste än vad de var för fem år sedan.

Koppla på ett släp - vad gäller?

Ska du köra din bil med släp är det viktigt att ha koll på vad som gäller innan du hakar på släpet. 

Tillåtna däckkombinationer för personbil och släp vid vinterväglag:

  1. Bil med dubbdäck och släp med dubbdäck.
  2. Bil med odubbade däck och släp med odubbade däck.
  3. Bil med odubbade däck och släp med dubbdäck.

Dubbdäck på MC

Till skillnad från bilar där du alltid har möjligheten att köpa till vinterdäck, odubbade eller dubbade så måste du som MC-förare själv lämna in dina däck för att få dem dubbade. Ett tips är att fundera på vilket underlag du vill kunna köra på, kontakta en certifierad firma och diskutera vad som blir bäst för dig. En del väljer att dubba sin MC-däck med vanliga bildubb medan andra väljer lite kraftigare crossdubbar. 

Här kan du läsa mer om dubb till MC