Hur gäller din försäkring vid stormskador?

Tänk igenom vad som kan hända med ditt hem vid en storm. Har du sådant som kan blåsa iväg, till exempel trädgårdsmöbler eller en studsmatta? Fundera också på om det finns risk för nedfallna träd på din tomt eller om ditt tak kan blåsa sönder. 

Här kan du anmäla stormskada

Om du drabbas av storm

Vädret rår vi inte över. Men att vara försäkrad hjälper dig när det värsta händer.

Beroende på vilken skada du har drabbats av kan du ha rätt till ersättning från olika försäkringar, till exempel din villaförsäkringhemförsäkring och bilförsäkring. Det är viktigt att du anmäler skadan till oss så snart som möjligt.

I dina försäkringsvillkor kan du läsa mer om vad som gäller vid stormskada om ditt hem eller ditt fritidshus blir drabbat. Här kan du läsa mer om vad som gäller vid skador efter oväder.

Till försäkringsvillkoren

Förebyggande tips

  • Förankra lösa föremål som utemöbler, studsmattor eller poolskydd
  • Vid ett eventuellt strömavbrott är det bra att ha ljus och tändstickor hemma, samt bunkra upp med ved eller gasol.
  • Matvaror i kyl och frys klarar sig ofta ett tag om du undviker att öppna dörrarna mer än nödvändigt eller utnyttjar kylan utomhus.

Var försiktig

Följ väderleksrapporten och undvik att ge dig ut på vägarna i drabbade områden!

Efter stormen

När stormen väl dragit förbi bör du ta en titt på taket. Har takpannor blåst av eller plåten släppt? Det kan finnas skador på taket som inte syns inifrån, men som kan leda till fuktskador senare.

De vanligaste skadorna

De vanligaste stormskadorna som anmäls rör träd som fallit över huset och skadat fasad och tak, avblåsta takpannor eller tegelstenar och strömavbrott. Bitar av taket som blåser iväg kan göra skada, om de till exempel trillar ned på en bil.

Anmäl stormskada

Vill du ha extra koll på vädret?

Du kan prenumerera på varningsnotifikationer i SMHIs mobilapp. Du kan själv välja vilka varningar du vill få.

Ladda ner SMHIs väderapp på App Store för iOS

Ladda ner SMHIs väderapp på Google Play för Android

Åska och blixtnedslag

I samband med åska och blixtnedslag finns risk för skador på hemelektronik. Främst gäller det datorer och tv-apparater men även andra elektroniska prylar vi har i våra hem riskerar slås ut av åskan.

Brandsäkerhet hemma

Har du övat med familjen kring vad ni ska göra om det skulle börja brinna hemma? Vet ni hur ni ska agera och vem som ska göra vad? Läs våra tips och råd.