Hoppa till innehållet
Ung tjej som sitter med sin mobil på en klippa vid havet

Så skyddar du din mobil i sommar

Under sommarmånaderna får vi många förfrågningar från desperata kunder som har skadat sina mobiltelefoner. Här får du sex tips på hur du kan slippa skador.

På vår skadeavdelning hör vi ofta av kunder som råkat ut för skador på sina mobiltelefoner när de varit på semester. Skälen är varierande, men det råder ingen tvekan om att sol, strand och vatten är problematiska i kombination med elektronik.

Det är vanligt att mobiltelefoner ramlar i vattnet från en båt, eller hamnar i vattnet för att man hoppar i medan mobilen fortfarande ligger i fickan. Ett annat återkommande problem är kunder som fått sin mobiltelefon skadad på grund av att en flaska har läckt i väskan eller ryggsäcken. Det är heller inte helt ovanligt att man lägger sin mobiltelefon i solstolen och sedan råkar sätta sig på den.

Sex enkla tips

Vi har därför satt samman sex enkla tips som kan skydda din mobiltelefon från sommarens faror, oavsett om du reser utomlands eller njuter av lata semesterdagar hemma:

1. Använd en vattentät plastficka

Den kommer att skydda din mobiltelefon mot både vatten och sand när du är på stranden, och från flaskor som kan läcka i din väska eller ryggsäck. Det finns vattentäta plastfickor som gör att du kan använda din mobiltelefon utan att behöva ta ut den, medan andra kan fästas på armen medan du badar. Det går även att göra en egen variant genom att ta en engångsbadmössa – som ofta finns på hotell – och tejpa igen den ordentligt.

2. Undvik direkt solljus

Ligger mobilen i solen kan den snabbt överhettas. Detta gäller särskilt om det är i bilen. Ett tips är att linda in telefonen i aluminiumfolie, som reflekterar solljus. Skulle mobilen ändå bli för varm, stäng av den och lägga den på en svalare plats – men lägg den inte i kylen. Gör du det kommer det att skapas kondens som ytterligare skadar mobilen.

3. Tänk på var du lägger mobilen

Om du ska lägga ifrån dig din mobiltelefon, undvik att lägga den på ett ställe där det kan vara naturligt att någon sätter sig ner. Om mobilen hamnar i kläm behövs det inte så mycket tryck innan skärmen kan skadas och i värsta fall gå sönder. Undvik också att lägga din mobiltelefon bredvid någon slags dryck. Även om du känner att du har full kontroll är det lätt hänt att ha otur.

4. Se upp för kondens i fickan

Har du mobilen i jackfickan när det regnar ute kan det snabbt uppstå kondens. Detsamma gäller om du har mobilen i en jackficka utan bra ventilation. Ett tips kan vara att ha mobilen i en lufttät väska eller att lägga den i en ullstrumpa, då ull drar till sig fukt.

5. Stäng fickan

Det är vanligt att mobiltelefoner helt enkelt ramlar ur jack-, byx- eller skjortfickor och att det hade kunnat undvikas om fickan hade stängts med knapp eller dragkedja.

6. Passa på att vara mobilfri

Ibland kan det bästa tipset vara att lämna mobilen hemma, i stugan eller på hotellet.

Har du ändå råkat ut för en skada på din mobiltelefon? Anmäl skadan snabbt och enkelt

Läs mer