Hoppa till innehållet
En flicka och en pojke som sitter i soffan och tittar på sina mobiltelefoner

Täcker hemförsäkringen trasig eller stulen mobil?

Mobiltelefonen är en viktig del av mångas vardag och går den sönder eller skadas påverkas vi direkt. Det är bra att ha koll på vilken försäkring du har, vad den täcker och hur du gör för att få hjälp om något skulle hända med din mobil.

I Sverige finns det enligt Naturskyddsföreningen cirka tio miljoner mobiltelefoner och vi köper cirka 3,5 miljoner nya mobiler varje år. Generellt är den vanligaste orsaken till att mobiler skadas så kallade allriskskador, det vill säga en skada som sker på grund av en plötslig och oförutsedd händelse.

Försäkring och din mobil

Vill du vara skyddad om något händer din mobil är det viktigt att se till att du har ett allriskskydd i din hemförsäkring, om du inte har en separat försäkring för din mobiltelefon. Har du valt nivån Plus eller Lagom av vår hemförsäkring eller villahemförsäkring så ingår allrisk, eller drulleförsäkring som det ibland också kallas. 

Går det att laga mobilen istället för att köpa en ny är det bra både för dig själv och för miljön.

Vad gäller om skärmen på min mobil har krossats?

En av de vanligaste typerna av skada som mobiltelefoner är inblandade i är att skärmen går sönder på grund av att man råkar tappa telefonen i marken. Då lönar det sig att ha en hemförsäkring med allriskskydd, eller så kallad drulleförsäkring.

Om nu olyckan skulle vara framme och din skärm är trasig, är det bra att veta hur vi beräknar ersättningen. Grundregeln är att vi ska försöka sätta dig i samma situation som du var i sekunden innan skadan inträffade, med avdrag för självrisken. Eftersom saker har en begränsad livslängd gör vi ett så kallat åldersavdrag på kostnaden om du behöver köpa en ny mobil. Självrisken är den del av skadan som du själv får bekosta. Vanligtvis är självrisken 1 500 kr, just din självrisk du hittar i ditt försäkringsbrev på Mina sidor.

Tips för att skydda mobilen

Använd ett mobilskal och ett skärmskydd. Då är det mindre risk att mobilen går sönder om du tappar den och mindre risk att du tappar den över huvud taget eftersom den inte blir lika hal.

Vad gäller om min mobil blir stulen?

Vår hemförsäkring samt villahemförsäkring täcker också om din mobil skulle blir stulen, t ex om en ficktjuv stoppar ned handen i din väska och tar din mobil. För att du ska kunna få ersättning måste du dock vara försiktig med dina saker och följa de aktsamhetskrav som finns i försäkringsvillkoret. Är du t ex på ett café så måste du ta med dig din väska när du går på toaletten och inte lämna kvar den vid ditt bord utan uppsikt.

Om din mobil har blivit stulen eller om du har förlorat den, behöver du polisanmäla innan du anmäler till oss. Ha gärna ditt kvitto eller andra inköpshandlingar till hands när du ska göra din anmälan. Se också till att spärra ditt mobilabonnemang via din operatör, för att undvika att någon obehörig kan använda det.

Kom ihåg att säkerhetskopiera

En telefon kan alltid bytas ut. Så är inte alltid fallet med det som du sparar på den. Om du säkerhetskopierar dina foton, videor och annat som du har sparat riskerar du inte att förlora innehållet. 

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat några fler vanliga frågor och svar kring mobiltelefoner och försäkring.

Läs mer

Ung tjej som sitter med sin mobil på en klippa vid havet

Så skyddar du din mobil

Här får du sex tips på hur du kan slippa skador på din mobiltelefon.

Man som sitter i en fåtölj med sin mobiltelefon

Ladda din mobil säkert

Det är få andra elektroniska produkter som vi använder och laddar lika mycket som mobilen. Vad är viktigt att tänka på när den laddas?