Hoppa till innehållet
Kvinna som blåser såpbubblor utomhus

Allriskförsäkring

En allriskförsäkring skyddar dina ägodelar mot plötsliga och oförutsedda händelser. Den ingår som en del av vår hem- eller villahemförsäkring, om du väljer Lagom eller Plus.

Vad täcker en  allriskförsäkring?

Vad är en allriskförsäkring?

Det finns flera olika namn för den här typen av försäkring. En allriskförsäkring kan också kallas "drulleförsäkring", ”otursförsäkring” eller ”otursskydd”.

En allriskförsäkring skyddar dina saker om något skulle skadas eller gå sönder vid en plötslig och oförutsedd händelse där den vanliga hemförsäkringen inte räcker till. Helt enkelt när man har otur. Det kan handla om att man förlorar någonting, tappar någonting eller att något skadas. Hos oss ingår den som en del av vår hem- eller villahemförsäkring om du väljer nivån Plus eller Lagom.

När du tecknar en hemförsäkring eller villaförsäkring hos oss behöver du fundera på vad det är du vill ha skydd för. Vi har tre olika nivåer av försäkringarna: Bas, Lagom och Plus. Både Lagom och Plus innehåller det vi kallar för ”Allrisk lösegendom” i villkoren. Det är alltså den del som innefattar allriskförsäkringen/drulleförsäkringen. Högsta ersättningsbelopp är 100 000 kr genom allriskförsäkringen, varav värdehandlingar ersätts med maximalt 10 000 kr och golfutrustning maximalt 30 000 kr.

När och för vem gäller allriskförsäkringen?

Allriskförsäkringen gäller för skada på eller förlust av lösöre och värdehandlingar genom plötslig och oförutsedd utifrån kommande händelse. Den händelse som utlöst skadan ska ha haft ett snabbt förlopp (plötsligt). Händelsen ska även ha inträffat oväntat och normalt inte gått att förutse och därigenom förhindra (oförutsett).

Allriskförsäkringen skyddar alla i hushållet som är skrivna på adressen och skyddar även när man inte är hemma. Huvudregeln är att man måste äga det som plötsligt går sönder, tappas eller skadas. Hos oss kan allriskförsäkringen ingå i en hemförsäkring för en villa eller i en hemförsäkring för bostadsrätt eller hyresrätt. Allriskförsäkringen gäller som sagt, även när man inte är hemma utan också under vistelse i sommarhus eller under resa. För att veta exakt vad som gäller vid varje typ av oförutsedd händelse behöver du läsa villkoren för den aktuella försäkringsnivån. 

Så gäller drulleförsäkringen för mobil och dator

Något som man brukar vara extra rädd om, och som oftast är utsatt för lite högre risk att faktiskt gå sönder, är datorn och mobilen. Självklart beror det också på hur man använder sin dator eller mobil samt hur aktiv livsstil man har. En laptop löper vanligtvis högre risk att skadas än en stationär dator och har man mobilen med sig när man utövar sport är ju risken större att någonting händer som kan skada den. Oavsett så är en sprucken mobilskärm eller utspillt kaffe på tangentbordet inte roligt.

Om datorn eller mobilen går sönder brukar man kunna använda sig av produktens garanti. Garantin gäller dock vanligtvis bara ett par år och bara om produkten haft fabrikationsfel och inte om man haft otur och tappat t.ex. telefonen så att skärmen spricker. Kostnaden för reparation är vanligtvis ganska höga och det kan vara skönt att veta att man är försäkrad om olyckan skulle vara framme. Många gånger kan en sådan olycka ske utan att man själv är inblandad. Det kan vara ett barn eller en annan familjemedlem som har oturen att tappa något. Då är allriskförsäkring bra att ha.

Skydd för det som du är lite extra rädd om

Vanliga frågor och svar om allriskförsäkring

En allriskförsäkring skyddar dina saker om något skulle skadas eller gå sönder. Den skyddar dig vid plötsliga och oförutsedda händelser där den vanliga hemförsäkringen inte räcker till. Det kan handla om att man förlorar någonting, tappar någonting eller att något skadas.

Om du har tecknat hemförsäkring Lagom eller Plus så ingår allriskförsäkring för lösöre i din försäkring. Här kan du se vad som gäller för din hemförsäkring. 

Om du har tecknat villahemförsäkring Lagom eller Plus så ingår allriskförsäkring för lösöre och byggnad i din försäkring. Genom att logga in på Mina sidor kan du se vad som gäller för din villahemförsäkring.

Självrisk är den del som du behöver stå för själv när du behöver utnyttja din försäkring. Den är olika beroende på vilken skada det gäller samt vilken nivå på försäkring du har. I villkoren kan du läsa om vad som gäller för just den hemförsäkring eller villahemförsäkring du väljer.

Lösöre är saker du har i din bostad. Det är möbler, kläder, smycken, böcker, husgeråd, elektronik och konst – sådant som du normalt sett tar med dig när du flyttar. Lösöre kallas även för lös egendom.