Navigation, sök och inloggning

b8dde1

Mer än varannan svensk laddar mobilen på natten

Trots varningar, laddar 55 % fortfarande sin telefon medan de sover. Detta betyder att mer än varannan svensk utsätter sig för brandrisk - varje natt. Detta visar en ny undersökning som TNS Gallup har gjort för Gjensidige Försäkring.

Mer än varannan svensk laddar mobilen på natten

Trots varningar, laddar 55 % fortfarande sin telefon medan de sover. Detta betyder att mer än varannan svensk utsätter sig för brandrisk - varje natt. Detta visar en ny undersökning som TNS Gallup har gjort för Gjensidige Försäkring.

Nattladdning av mobiltelefon är fortsatt ett problem i Sverige. Trots att Elsäkerhetsverket* har avrått från att ladda mobilen under natten när man inte har uppsikt, och att vi har kunnat läsa i medierna om fall med laddare som har börjat brinna, har fortfarande mer än varannan svensk som vana att ladda om natten. Den dåliga vanan är värst utbredd bland svenskarna i trettioårsåldern, då tre av fyra mellan 30-39 år laddar sin mobiltelefon under natten. Detta visar en ny undersökning som TNS Gallup har gjort för Gjensidige Försäkring.

”En av de vanligaste orsakerna bakom brand i hemmet är elektrisk utrustning, och det gäller inte bara telefoner, utan alla tekniska prylar med laddbara batterier. De kan bli väldigt varma när de laddas, och i värsta fall kan det leda till en brand, som man inte lägger märke till om man sover. Det kan ha katastrofala följder”, säger Kim Rud-Petersen, koncerndirektör Nordic i Gjensidige Försäkring.

Var försiktig med billiga elprylar 
Mer än var femte svensk har en oäkta mobilladdare i hemmet, alltså en piratkopierad laddare. Priset på den billiga elektriska utrustningen avspeglar ofta dess kvalitet menar Kim Rud-Petersen:

”Billiga elprylar som kan köpas i utlandet, på nätet och i vissa butiker är generellt inte lika tillförlitliga som original-produkter. De piratkopierade laddarna fungerar inte bara sämre, utan är många gånger rent ut sagt livsfarliga. Den billiga laddaren uppfyller sällan de säkerhetskrav som vi ställer på elektroniska produkter i Europa med genom CE-märkning. Tänk därför en extra gång innan du köper billig laddare”.

35 % har ändrat sina vanor
Efter att ämnet om bränder i mobilladdare har uppmärksammats i svensk media, har drygt tredjedel ändrat sättet eller tiden på dygnet som de laddar telefonen. I och med att mobilen ofta används flitigt under dagen, kan det vara svårt att undgå att ladda upp den under natten när man inte använder den, erkänner Kim Rud-Petersen. Men han poängterar samtidigt:

”Med tanke på alla historier om brand i elektrisk utrustning, kan vi konstatera att det är en riktigt dålig idé att ladda mobilen om natten”.

*http://www.elsakerhetsverket.se/om-oss/Press/Nyheter/tips-om-mobiltelefoner/

Presskontakt

Kontakta Pressjouren

Telefon: (+46) 76 855 24 21
E-post: press@gjensidige.se