Tips och råd för ett enklare billiv

När du köper bil ställs du inför många val. Allt från bilens skick till vilket försäkringsskydd du ska ha. Vi på Gjensidige vill hjälpa dig till ett tryggt ägande genom att dela med oss av några tips och råd.

När du köper din bil

Hitta bilen som passar dig

Våra behov förändras över tiden, beroende på användningen av bilar och antalet passagerare i en familj.

Registrera ägarbyte

Har du köpt eller sålt ett fordon? Då ska du och den andra parten göra en anmälan om ägarbyte. Alla bilar måste nämligen registreras på ägaren.

Välj rätt bilförsäkring

Det finns flera nivåer av försäkringsskydd. Minimikrav är trafikförsäkring, som du måste ha enligt trafikskadelagen. Sedan kan du utöka skyddet med halv- eller helförsäkring och tilläggsförsäkringar.

Barn i bilen

Detta ska du ha i bilen

Det finns några saker du alltid bör ha i bilen. Läs igenom vår checklista och se om det är något du saknar.

Roliga lekar i bilen

Lägg bort surfplattorna och prova några av dessa lekar för att göra bilresan roligare.

Tips på vägen

Så agerar du vid viltolycka

I Sverige inträffar mellan fem och sextusen älgolyckor varje år och i genomsnitt dör runt fem personer per år i personbilsolyckor mot älg.

Underhåll bilen rätt

Många skador kan undvikas genom korrekt underhåll. Ta del av vår lista över tips du bör följa för att minska risken att din bil råkar ut för en skada. Mycket kan du göra själv.

När ska man byta till vinterdäck?

När det är eller befaras bli vinterväglag behöver vi i Sverige använda vinterdäck. Här får du veta vad som gäller för vinterdäck för olika fordon.

Så förbereder du bilen för vintern

Höstens väder och vind försvårar körförhållandena och sedan sätter vinterkylan in. Här har vi samlat några tips på hur du bäst förbereder din bil inför vintern och halt väglag.

Vinterkit att ha i bilen

Om du fastnar i en kö eller en snödriva gäller det att ha ordning på utrustningen. Här är får du en lista över vad som är bra att ha med sig i bilen på vintern.

Ladda elbilen rätt

Det blir allt vanligare med laddningsbara el- och hybridbilar på de svenska vägarna. Kom ihåg att ladda elbilen på rätt sätt, för att inte öka risken för brand.