Navigation, sök och inloggning

b8dde1

Var femte riskerar att köra rattfull dagen efter

Var femte person har kört bil dagen efter att de har varit berusade, utan att vara säkra på om deras promillehalt var under 0,2. Samtidigt menar två av tre att polisen borde kontrollera vägarna i ännu högre grad. Detta visar en ny undersökning som Kantar Sifo har gjort för Gjensidige Försäkring.

Var femte riskerar att köra rattfull dagen efter

Var femte person har kört bil dagen efter att de har varit berusade, utan att vara säkra på om deras promillehalt var under 0,2. Samtidigt menar två av tre att polisen borde kontrollera vägarna i ännu högre grad. Detta visar en ny undersökning som Kantar Sifo har gjort för Gjensidige Försäkring.

Julbord, ledighet och julfirande. December månad är fylld av festligheter, vilket för många svenskar innebär en ökad alkoholkonsumtion i jämförelse med resten av året*. Ibland ligger julborden på vardagarna, vilket betyder att några riskerar att köra bil till jobbet dagen efter med en för hög promillehalt i kroppen.

En av fem svenskar medger att de kan ha kört bil dagen efter, med för hög promillehalt i kroppen. Samtidigt medger tre procent att de medvetet har kört rattfulla, utan att bli påkomna, under de senaste tre åren. Detta visar en ny undersökning som Kantar Sifo har gjort för Gjensidige Försäkring.

”Att så många sätter sig bakom ratten utan att vara säkra på om de är körklara eller inte är väldigt oroande. Under jul och ledighet så finns det ofta fler tillfällen att dricka, och många tänker nog inte på att de faktiskt har fått i sig en del alkohol dagen innan. Att några medvetet har kört rattfulla är rent ut sagt oacceptabelt – tre procent är tre procent för mycket”, säger Martin Jeppsson, direktör för Gjensidige Sverige Privat.

Alkoholen påverkar din körförmåga – även dagen efter
Under 2015 omkom 259 personer i trafiken, 23 procent av dessa i en alkoholrelaterad olycka, vilket i absoluta tal innebär 61 personer**.

En alkoholpåverkad förare utgör en fara för alla trafikanter, då köregenskaperna påverkas negativt av alkohol, bland annat i form av sämre avståndsbedömning, ökat tunnelseende och längre reaktionstid. Detta känner de flesta till, och de låter därför bilen stå när de har druckit alkohol. Men dagen efter är inte alla lika eftertänksamma.

”Många gånger vill man inte köra hem på grund av att man har druckit för mycket. Dagen efter kan man dock tillåta sig själv att köra hem bilen eller köra ett ärende, trots att alkoholen kanske inte har gått ur blodet. Men även om din promillehalt är under 0,2 kan det vara farligt att sätta sig bakom ratten dagen efter. Din körförmåga kan vara kraftigt nedsatt och kombinationen av trötthet och alkoholens sidoeffekter kan skapa farliga situationer i trafiken”, säger Martin Jeppsson.

Två av tre vill ha fler poliskontroller

Det är få bilister som blir tagna för rattfylleri. Tre procent erkänner att de medvetet har kört rattfulla, utan att bli påkomna under de senaste tre åren. Det finns även de som kört rattfulla utan att veta om det. Kanske är det därför drygt två av tre menar att polisen borde kontrollera vägarna i ännu högre grad.

”Många av dem som kör bil dagen efter gör det oftast utan brottsligt uppsåt, då de har känt sig körklara. Men det kan ta flera timmar efter att du har vaknat dagen efter, innan du har en promillehalt som är under den tillåtna gränsen 0,2. Fler poliskontroller skulle därför kunna leda till färre rattfyllerister på gatorna, då förhoppningsvis färre väljer att chansa. Ta inga risker - låt bilen stå”, avslutar Martin Jeppsson.

*Trafikverket/Systembolaget
** http://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/Trafiksakerhet/Din-sakerhet-pa-vagen/Rattfylleri/

Presskontakt

Kontakta Pressjouren

Telefon: (+46) 76 855 24 21
E-post: press@gjensidige.se