Hoppa till innehållet
Motorcykel med hjälm vilande på den

gjensidige-se.apps-int.gjensidige.io

Hjälmar för MC-förare

Huvudet är den viktigaste delen av kroppen att skydda. Vi kan byta ut mycket i våra kroppar, men vårt huvud är unikt och oersättligt. Det är extremt utsatt när du kör motorcykel och skadorna kan vara omöjliga att rehabilitera. Här får du några tips på vad du ska tänka på när du väljer hjälm.

Huvudet är särskilt utsatt när du kör motorcykel. Hastigheten, trafikerade vägar och utan det skydd karossen i en bil ger, gör att huvudet är väldigt utsatt vid en kollision eller fall. Skadorna som kan uppkomma kan vara mycket allvarliga och i värsta fall, permanenta.

Det är därför av största vikt att du alltid sätter säkerheten först när du kör motorcykel. Att bära en godkänd hjälm och köra försiktigt är inte bara ett krav, det är avgörande. Ditt huvud, din hjärna och ditt ansikte är värdefulla och oersättliga. De förtjänar att skyddas väl.

Att tänka på när du väljer hjälm

  • Köp aldrig en begagnad hjälm.
  • Använd bara godkända hjälmar.
  • Prova hjälmen noga innan du bestämmer dig för vilken hjälm du ska köpa. 
  • Byt hjälm regelbundet, gärna vart femte år.
  • Hjälmen ska vara märkt med ECE 22.06, under en övergångsperiod även med ECE 22.05, vilket betyder att den testats och uppfyller nuvarande europeiska krav på hjälmar.
  • En integralhjälm ska också vara märkt med ”P”. En hjälm märkt ”NP” är en öppningsbar hjälm, som inte är godkänd som integralhjälm. En öppen hjälm är märkt med ”J”.