Ung man ute i solen

Hjälmar för MC-förare

Den absolut viktigaste delen att skydda på kroppen är huvudet. Du kan aldrig byta ut ditt huvud. Det är extremt utsatt då du kör motorcykel och skadorna kan vara omöjliga att rehabilitera.

Att tänka på när du väljer hjälm

  • Köp aldrig en begagnad hjälm.
  • Använd bara godkända hjälmar.
  • Prova hjälmen noga innan du bestämmer dig för vilken hjälm du ska köpa. 
  • Byt hjälm regelbundet, en bra riktlinje kan vara vart femte år.
  • Hjälmen ska vara märkt med ECE 22:05 eller 22:06, vilket betyder att den testats och uppfyller nuvarande europeiska krav på hjälmar.
  • En integralhjälm ska också vara märkt med ”P”. En hjälm märkt ”NP” är en öppningsbar hjälm, som inte är godkänd som integralhjälm. En öppen hjälm är märkt med ”J”. 

Den 1 december 2017 infördes en ny hjälmlag

För motorcyklister och mopedister finns den stora förändringen i tredje paragrafen TSFS 2017:94:

  • Vid färd med motorcykel eller moped ska en skyddshjälm användas som är E-märkt och typgodkänd enligt UNECE-reglemente nummer 22 ändringsserie 05 eller senare ändringsserie.

Källa: SMC

Mer om MC

Hand som håller en nyckel

Lätt eller tung motorcykel?

Motorcyklar delas in i olika kategorier. För att köra motorcykel behöver du ett A-körkort. Det finns tre olika körkortsbehörigheter för motorcyklar. Skillnaden ligger i hur stor motorcykel du får köra.

Landskap med berg och floder

Ska du köra din MC utomlands?

Drömmer du om ge dig iväg utomlands på hojen? Oavsett vart du vill resa så har vi samlat lite nyttig information om utlandssemestrar på motorcykel.

Har du rätt MC-försäkring?

Alla våra MC-försäkringar omfattar den obligatoriska trafikförsäkringen och sedan kan du anpassa försäkringen efter dina behov.