Hoppa till innehållet
Motorcykel parkerad vid en kajkant

gjensidige-se.apps-int.gjensidige.io

Skyddskläder för MC förare

Vikten av korrekt skyddsutrustning kan inte nog betonas när du kör motorcykel. Se till att du alltid är utrustad med skyddskläder innan du rullar i väg, även om det bara är en kort sträcka.

Dina skyddskläder bör vara CE-godkända och uppfylla minst en av skyddsnivåerna A, AA, eller AAA, vilket garanterar att de har testats för att uppfylla vissa säkerhetsstandarder.

Kom ihåg att även skor och handskar spelar en avgörande roll för din säkerhet. Investera i kvalitetsskor och handskar designade specifikt för motorcykelbruk. De är konstruerade för att ge optimalt skydd och hållbarhet. Dessutom bör du alltid bära ett ryggskydd och en hjälm som passar ditt huvud. Din hjälm skyddar det viktigaste som du har, så se till att den uppfyller de nödvändiga säkerhetskraven.

Aktuella standarder för plagg

 • EN 17092-6, C = rent stötskydd, till exempel skyddsväst, plagg/produkter vars främsta funktion är att hålla skydden på plats. De ger dock inte ett fullständigt minimiskydd så det är bra att komplettera med slitskyddsplagg enligt B.
 • EN 17092-5, B = rent slitskydd men inget stötskydd, det kan vara till exempel jeans och jackor. Dessa plagg ger inte fullständigt skydd och därför rekommenderas det att komplettera med stötskyddsplagg enligt C.
 • EN 17092-4, A = den lägsta nivån, där plaggen testas för stötar och nötning.
 • EN 17092-3, AA = mellannivån, plaggen testas för stötar och nötning.
 • EN 17092-2, AAA = högsta nivån, helt eller delat ställ. Plaggen erbjuder det högsta möjliga skyddet och testas för penetrering, stötar och nötning. Om du vill ha det bästa skyddet är det dessa plagg du bör titta på.

Aktuella standard för handskar

 • EN 13594 gäller handskar för motorcykelåkning. Standarden är uppdelad i två nivåer, Level 1 är den lägre och Level 2 den högre skyddsnivån.

Aktuella standarder för skydd

 • EN 1621-1: Detta är standarden för skydd mot mekaniska stötar för motorcyklister, vilket innefattar separata eller kombinerade skydd för axlar, armbågar, höfter och knän. Dessa delar av kroppen är mest utsatta vid en olycka. Standarden har två nivåer, med Level 1 som den lägre och Level 2 som den högre skyddsnivån.
 • EN 1621-2: Detta är standarden specifikt för ryggskydd för motorcyklister. Precis som den föregående standarden har denna två skyddsnivåer, Level 1 och Level 2.
 • EN 1621-3: Denna standard gäller bröstskydd för motorcyklister. Återigen finns det två skyddsnivåer, Level 1 och Level 2.
 • EN 1621-4: Detta är standarden för airbags för motorcyklister. Dessa ger ett extra lager av skydd vid en olycka genom att plötsligt expandera och absorbera kraften från stöten.
 • EN 13634: : Detta är standarden för motorcykelskor. Skyddande skor är viktiga för att skydda fötterna och anklarna under en olycka. Denna standard är också uppdelad i två nivåer, Level 1 och Level 2.
Källa: SMC