Ung kvinna med brunt hår utomhus

Utrustning för MC förare

Det finns ingen lag som tvingar dig att bära skyddskläder under MC-turen men det är en självklarhet för de flesta. Du sitter väldigt oskyddad på en mc och din skyddsutrustning kan ha stor betydelse i en olycka.

Hjälm

Det är lag på att ha hjälm. En kollision i 50 km/h motsvarar ett fall från ca 10 meters höjd. Hjälmen tar emot stora delar av energin vid en sammanstötning. Det är viktigt att hakremmen sitter fast ordentligt, så att hjälpen sitter ordentligt på plats. Hjälmen bör uppfylla internationella ECE 22:05-märkningen. Köp inte en begagnad hjälm. Tänk på att hjälmen inte är för tung eftersom en alltför tung hjälm ger större risk för nackskador.

Ryggskydd

Alla MC-förare bör investera i ett ryggskydd. Se till att ha ett ryggskydd med inbyggda, stötdämpande plattor som hjälper till att dämpa stötar. Ett bra ryggskydd ska sättas fast med hängslen och bälte, och sitta tajt mot ryggen. Det finns även nackkragar som ger ett skydd för övre delen av ryggen.

MC-ställ

Satsa på kvalitet när du investerar i ett MC-ställ i skinn eller Gore-Tex. Hög kvalitet ger ett bättre skydd vid en olycka. För att ge optimal säkerhet bör mc-stället sitta så bra som möjligt på kroppen. Både skinn- och Gore-Tex-ställ har ofta inbyggt ryggskydd, men det bästa är att ha en separat ryggplatta eftersom det inbyggda skyddet kan "flytta sig" om jackan inte smiter åt.

Handskar

Händerna är ofta de första du tar emot dig med och därför är det viktig skydda sig med bra mc-handskar. God passform är regel nummer ett. Handskarna bör vara av skinn i hög kvalitet, gärna med förstärkning i handflatan. Tänk på att inte ha för tjocka handskar – det är viktigt att du har ett bra grepp för att kunna kontrollera körningen.

Stövlar

De flesta fotskador på mc uppstår när foten kläms mellan motorcykeln och marken. Använd stabila stövlar, men tänk på att vissa sportcyklar kräver lite smidigare stövlar för att kunna använda pedalerna. Se till att sulan är ordentligt styv, och gärna bredare än foten vid lilltån.

Mer om MC

Landskap med berg och floder

Ska du köra din MC utomlands?

Drömmer du om ge dig iväg utomlands på hojen? Fantiserar du om att susa fram bland vackra dalgångar och dramatiska berg i Alperna? Eller vill du kanske cruisa runt på Toscanas landsbygd? Oavsett vilket så har vi samlat lite nyttig information om utlandssemestrar på motorcykel.

Ung man ute i solen

Hjälmar för MC-förare

Den absolut viktigaste delen att skydda på kroppen är huvudet. Du kan aldrig byta ut ditt huvud. Det är extremt utsatt då du kör motorcykel och skadorna kan vara omöjliga att rehabilitera.