Hoppa till innehållet
Ung kvinna med brunt hår utomhus

Utrustning för MC förare

Det finns ingen lag som tvingar dig att bära skyddskläder under MC-turen men det är en självklarhet för de flesta. Du sitter väldigt oskyddad på en MC och din skyddsutrustning kan ha stor betydelse om du skulle råka ut för en olycka. Läs mer om några viktiga typer av skyddande utrustning

Hjälm

Lagen kräver att du bär hjälm när du kör MC. En krock i 50 km/h kan liknas vid att falla från cirka 10 meters höjd. Hjälmen absorberar mycket av kraften vid en kollision. Det är avgörande att hakremmen är ordentligt fastsatt så att hjälmen sitter stadigt. Några saker att tänka på när du ska köpa hjälm:

  • hjälmen bör uppfylla ECE 22:05-standard
  • undvik att köpa en begagnad hjälm 
  • se till att hjälmen inte är för tung, eftersom en alltför tung hjälm ökar risken för nackskador.

Ryggskydd

Alla motorcyklister bör skaffa ett ryggskydd. Använd ett ryggskydd med inbyggda, stötabsorberande plattor som minskar kraften från stötar. Ett bra ryggskydd sitter nära kroppen med hjälp av hängslen och bälten. Det finns även nackskydd som är lätta att ta på och av och som skyddar den övre delen av ryggraden.

MC-ställ

Investera i kvalitetskläder för motorcykel, antingen i skinn eller Gore-Tex. Högkvalitativa kläder erbjuder bättre skydd vid en olycka. För optimal säkerhet ska kläderna passa perfekt på kroppen.

Både skinn- och Gore-Tex-ställ har vanligtvis ett inbyggt ryggskydd, men det är bäst att använda en separat ryggplatta eftersom det inbyggda skyddet kan förskjutas om plagget inte sitter åt tillräckligt mycket.

Handskar

Händerna är oftast det första du skyddar dig med, så det är viktigt att ha bra motorcykelhandskar. Rätt passform är det viktigaste. Handskarna bör vara av högkvalitativt skinn, gärna med extra förstärkning i handflatan. Ha inte för tjocka handskar - det är viktigt att ha ett bra grepp för att kunna styra motorcykeln.

Stövlar

De flesta fotrelaterade skador vid motorcykelolyckor uppstår när foten kläms mellan fordonet och marken. Använd stabila stövlar, men tänk på att vissa sportmotorcyklar kräver smidigare stövlar för att kunna använda pedalerna. Kontrollera att sulan är tillräckligt styv och helst bredare än foten vid lilltån.

Mer om MC

Landskap med berg och floder

Ska du köra din MC utomlands?

Drömmer du om ge dig iväg utomlands på hojen? Fantiserar du om att susa fram bland vackra dalgångar och dramatiska berg i Alperna eller se Toscanas landsbygd? Oavsett vilket så har vi samlat lite nyttig information om utlandssemestrar på motorcykel.

Motorcykel med hjälm vilande på den

Hjälmar för MC-förare

Den absolut viktigaste delen att skydda på kroppen är huvudet. Du kan aldrig byta ut ditt huvud. Det är extremt utsatt då du kör motorcykel och skadorna kan vara omöjliga att rehabilitera.