Hoppa till innehållet
Sandstrand med mycket människor som solar och badar

43 procent av svenskarna känner sig osäkra på att få god vård utomlands

För att kunna njuta av semestern är det viktigt att känna sig trygg på utlandsresan. Men hela 43 procent av svenskarna är osäkra på att få god vård om de skulle behöva det utomlands. Det visar en undersökning som Gjensidige Försäkring har gjort i samarbete med Kantar Sifo.

Sol, bad, god mat och vila är något många förknippar semestern utomlands med. Men precis som hemma kan tyvärr olyckan vara framme. Närmare fyra av tio svenskar (38 procent) har någon gång behövt söka vård under sin utlandsresa, enligt en ny undersökning*.

– Det är viktigt att man söker vård när man behöver det, även om man befinner sig utomlands och det är smart att förbereda sig redan innan resan. Ett tips är att ha telefonnummer till sitt försäkringsbolag och den larmoperatör som bolaget har avtal med, sparat där det är enkelt att hitta om det skulle behövas, säger Markus Ljungblad, som är skadechef inom Gjensidige Försäkring.

Något som sticker ut i undersökningens resultat är att det är betydligt färre i kategorin yngre män mellan 25 och 29 år som har sökt vård utomlands, endast 28 procent uppger att de har gjort det. Motsvarande siffra för kvinnor i samma ålder är 45 procent.

– Det är ett intressant resultat eftersom vi vet att just kategorin yngre män ofta löper större risk för att drabbas av olika skador, både hemma och på utlandsresan. Kanske är just den här gruppen mindre benägen överlag att söka vård och det är olyckligt eftersom de då inte får den hjälp och det skydd som de faktiskt betalar för genom reseskyddet i hemförsäkringen, säger Markus Ljungblad.

Samtidigt uppger hela 43 procent av de svarande i undersökningen att de inte känner sig helt säkra på att få god vård utomlands.

– Det är verkligen inte bra att så pass många känner sig otrygga med vården utomlands. I ett annat land är man i en mer utsatt situation eftersom man kanske inte kan språket, har koll på hur sjukvårdssystemet fungerar i just det landet, eller vet exakt vem man ska kontakta om man behöver vård. Då är det bra att känna till att försäkringsbolagen endast har avtal med godkända vårdgivare. Det är därför det är viktigt att kontakta sitt försäkringsbolag innan man söker vård utomlands. För att känna sig trygg på resan är det smart att dubbelkolla att man har rätt skydd för sin resa. En del resor med mer riskfyllda aktiviteter som exempelvis bergsklättring eller dykning kräver oftast tilläggsförsäkringar utöver reseskyddet i hemförsäkringen. Ett tips är också att säkerställa att man har rätt intyg för just sin resa. Vissa länder kräver reseintyg och en del länder kräver ett så kallat Grönt kort om man ska ta med bilen. Alla de här förberedelserna hjälper förhoppningsvis när det kommer till att sedan kunna slappna av på semestern, för det är ju därför man åker iväg, säger Markus Ljungblad.

Gör så här om du skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka under resan:

  • Kontakta ditt försäkringsbolag innan du söker vård så att du får en godkänd vårdgivare.
  • Be alltid om skriftliga läkarintyg från ditt resmål där det framgår vad som inträffat, vad du har blivit ordinerad och hur många dagar du varit sjuk.
  • Spara alla kvitton för läkarvård, medicinkostnader och transportkostnader till och från läkaren.

*Om undersökningen Gjensidige Försäkring Sverige har i samarbete med Kantar Sifo genomfört en undersökning som bygger på intervjuer med drygt 1100 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden.

Vill du veta mer?

I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.