Hoppa till innehållet
Elsäkringsskåp med proppar och säkringar

Ett av tio hushåll har utfört mer avancerade elinstallationer hemma

Det gäller att inte snåla på hantverksarvoden när det gäller arbeten som har med elektricitet att göra, för om arbetet inte utförs korrekt kan det bli både väldigt dyrt och i värsta fall livsfarligt.

Det finns mycket som hemmafixaren kan göra själv utan att riskera onödiga kostnader eller i värsta fall allvarliga olyckor i efterhand. Men delar av renoveringen är det smart att leja bort till utbildad och auktoriserad personal.

– Det mesta som har med elektricitet att göra är mycket komplext och om något skulle kopplas in på ett felaktigt vis är det potentiellt livsfarligt. Därför bör man vara mycket försiktig med elinstallationer och det är dessutom relativt få installationer som man ens får göra själv, säger Markus Ljungblad, som är skadechef inom Gjensidige Försäkring.

När det gäller elinstallationer som räknas som något mer avancerade, som att exempelvis installera dimmer till taklampor, uppger elva procent i en ny undersökning* att de har utfört den typen av arbete själva. Det skiljer sig åt mellan könen där 14 procent av männen uppger att de har utfört någon typ av mer avancerad elinstallation och där motsvarande siffra för kvinnorna är nio procent.

– Det som kan vara lite förvirrande kring vad man får och inte får göra själv, är att privatpersoner ju får inhandla det material som krävs för att installera något som har med el att göra. Men det betyder inte alls att man får installera det på egen hand. Om du är minsta osäker kan du kontakta ditt försäkringsbolag för att fråga om råd eller gå in på Elsäkerhetsverkets nya tjänst Koppla Säkert där du enkelt kan se om installationen kräver en elektriker eller inte, säger Markus Ljungblad.

Vi undersökte just den här frågan för ett år sedan. Då uppgav 15 procent att de själva har utfört något mer avancerade elinstallationer. Det var skillnad mellan könen även vid förra årets undersökning. Då uppgav 20 procent av männen att de hade utfört någon typ av mer avancerad elinstallation, motsvarande siffra för kvinnorna var tio procent.

– Även om det inte är en jättestor skillnad mot den tidigare undersökningen så är det positivt att färre väljer att ta risker just gällande elektricitet när de fixar hemma. Skulle du råka koppla något fel så ökar risken för att det börjar brinna. Här handlar det alltså om att tänka på din egen säkerhet och inte bara eventuella skadekostnader som du inte kommer att kunna bli ersatt för, säger Markus Ljungblad.

Samtidigt som drygt två av fem, 41 procent, uppger att de själva har utfört någon typ av renovering i sin nuvarande bostad, uppger 26 procent att de är osäkra på eller inte vet om försäkringen skulle täcka en eventuell skada.

– Det är bra att ha koll på vad hemförsäkringen täcker om det skulle vara något som går fel i samband med renoveringen. Grundtipset är att alltid kontakta sitt försäkringsbolag innan man sätter igång. Då kan man vara säker på att försäkringen täcker om olyckan skulle vara framme eller om det skulle uppstå en skada i samband med eller efter renoveringen, säger Markus Ljungblad.

Vill du veta mer?

I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.