Hoppa till innehållet
Man som skriver under ett dokument

gjensidige-se.apps-int.gjensidige.io

Så kan du själv påverka kostnaden för dina försäkringar

Sveriges försäkringstagare saknar viktig kunskap om sina försäkringar och få känner till att det går att påverka priset på försäkringspremien genom att anpassa nivån på självrisken. Det visar en ny undersökning som Gjensidige Försäkring utfört i samarbete med Kantar Sifo.

Det är bara 34 procent av svenskarna som vet hur mycket de betalar totalt för alla sina försäkringar, 14 procent vet inte alls vad deras försäkringar kostar. Det visar en ny undersökning som Gjensidige har gjort i samarbete med Kantar Sifo.

– Det är förståeligt att man kanske inte har alla exakta siffror i huvudet, men det är faktiskt värt mödan att göra sätta sig in i vilka försäkringar man har, vad de kostar per månad i premie och hur hög självrisken är om man drabbas av en skada, säger Markus Ljungblad, skadechef inom Gjensidige.

Just självrisken är det ännu färre som har koll på. Bara 14 procent av de som deltagit i undersökningen vet vad de har för självrisk för alla sina försäkringar. Drygt sex av tio, 62 procent, vet hur stor självrisken är för vissa eller fler av de försäkringar de har tecknat.

– Självrisken är bra att ha koll på så att den inte kommer som en överraskning om man skulle drabbas av en skada. Men det går faktiskt också att påverka hur mycket försäkringen kostar genom att anpassa självrisken. En högre självrisk innebär generellt en lägre försäkringspremie och här finns flera potentiella hundralappar att spara varje månad, säger Markus Ljungblad.

Men upplägget med en högre självrisk passar inte alla så det gäller att göra en noggrann analys av sin privatekonomi och det gäller att se till att den rabatt man får på premien också väger upp den högre självrisken.

– Fundera över vilket upplägg gällande självrisk och premier som passar just din plånbok bäst. Är du en generellt försiktig person som inte drabbas av skador ovanligt ofta och har möjlighet att ha en buffert för oförutsedda händelser, så kan det vara värt att välja en lägre premie för din försäkring. Då kostar det mer om det händer något, men du sparar samtidigt in lite varje månad. Om du däremot har en mer ansträngd privatekonomi så kan det vara smart att faktiskt betala lite mer varje månad, för att på så vis få en lägre självrisk om du drabbas av en skada, säger Tina Halldén, som är kommunikationschef inom Gjensidige Sverige.

Det är få som har gjort ett medvetet val kring sin självrisk för att påverka månadspriset på försäkringspremien, bara sju procent uppger att de har gjort det för alla sina försäkringar. Närmare hälften, 45 procent, har inte gjort ett medvetet val och fem procent vet inte om de har gjort det eller inte. Av de svarande i undersökningen är det 15 procent som inte ens känner till den möjligheten.

– Här har vi inom försäkringsbranschen en möjlighet att öka engagemanget kring sina försäkringar och sin egen ekonomi genom att vara transparenta och pedagogiska kring sambandet mellan premie och självrisk. Har man en hög självrisk bör man också få en lägre premie, säger Markus Ljungblad.

*Om undersökningen Gjensidige Försäkring har i samarbete med Kantar Sifo genomfört en omfattande undersökning som bygger på intervjuer med 1000 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden rörande försäkring.

Vill du veta mer?

I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.