Hoppa till innehållet
En person som dokumenterar värdesaker med sin mobiltelefon

Sex av tio missar att dokumentera sina värdesaker hemma

Det är inte lätt att minnas alla sina värdesaker och prylar på rak arm. Särskilt inte när man står mitt uppe i den typ av påfrestande och traumatiserande situation, som exempelvis ett inbrott eller en bostadsbrand, innebär. Därför är det viktigt att dokumentera sina ägodelar. Men majoriteten av svenskarna har inte dokumenterat något alls, enligt en ny undersökning*.

Den som drabbas av något som gör att ägodelar förstörs eller försvinner kan finna en liten tröst i att få värdet av det man förlorat ersatt. Men det är svårt att komma ihåg alla detaljer kring det som förlorats eller förstörts. Ett sätt att förebygga den stressen och underlätta i ett jobbigt läge är att dokumentera de värden man har, innan skadan inträffar.

– Det gör att det går mycket enklare och snabbare att få ut ersättning från sitt försäkringsbolag. Finns det ingen dokumentation överhuvudtaget att tillgå så kommer de flesta försäkringsbolag att vilja hjälpa sina kunder, men då kan de utgå från schablonbelopp för mer grundläggande värden. Det kan bli problematiskt om man har en dyrbar samling som förlorats, där det inte kan bevisas att man har haft den i sin ägo. Övergår summan det totalt försäkrade lösöret är risken stor att man inte får den ekonomiska ersättning som man kanske förväntar sig att få, säger Markus Ljungblad, skadechef inom Gjensidige Försäkring.

Trots att det finns flera fördelar med att dokumentera sina ägodelar visar en ny undersökning som Gjensidige Försäkring utfört i samarbete med Kantar Sifo, att 58 procent av svenskarna inte har gjort det. Endast 35 procent uppger i undersökningen att de har dokumenterat vissa värdesaker.

Procentandel i olika åldrar som inte alls har dokumenterat sina värdesaker:

ÅlderProcentandel
25-29 år71
30-49 år65
50-64 år49
65-74 år51
– Det skiljer sig ganska kraftigt mellan åldrarna. Det skulle kunna hänga ihop med att man hunnit samla på sig fler saker genom åren. Men det här är viktigt för alla. Oavsett ålder har nog de flesta värdesaker, som exempelvis smycken, mobiltelefoner eller datorer som kan ge ersättning. Det är också viktigt att komma ihåg att det inte bara är värdesaker som ersätts, utan allt som finns i huset. Ett tips är att med jämna mellanrum stämma av med sitt försäkringsbolag att man har rätt lösöre försäkrat i sin hemförsäkring. Det totala värdet ökar ju fler värdesaker man har och lägger man ihop allt kommer man ofta upp i en högre summa än man kan tro, säger Markus Ljungblad.

Så gör du för att dokumentera dina ägodelar:

  • Skriv en lista över dina värdefulla saker
  • Fotografera eller filma värdesakerna och även tillhörande kvitton
  • Filma varje rum genom att svepa över rummet med mobilvideokameran
  • Stöldmärk de viktigaste sakerna med exempelvis märkDNA – då kan polisen enklare spåra dem
  • Spara dokumentationen utanför bostaden exempelvis i en digital molntjänst

*Om undersökningen Gjensidige Försäkring har i samarbete med Kantar Sifo genomfört en omfattande undersökning som bygger på intervjuer med 1000 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden rörande försäkring.

Vill du veta mer?

I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.