Hoppa till innehållet
Tavla med avgångar på flygplats

Utbrett missförstånd kring reseskyddet i hemförsäkringen

Reseskyddet som ingår i hemförsäkringen är ett viktigt skydd på utlandssemestern – oavsett vart i världen man reser. Men det är inte alla som har koll på vad som ingår i skyddet och 58 procent av svenskarna tror att skyddet skiljer sig åt beroende på vilket resmål de åker till. Det visar en undersökning som Gjensidige Försäkring har gjort i samarbete med Kantar Sifo.

Det är viktigt att kunna känna sig trygg på semesterresan och ett bra skydd för semesterfirarna är hemförsäkringens reseskydd. Det är dock inte alla som har koll på att reseskyddet finns och vad det innebär. Bara 47 procent av svenskarna vet att olycksfall på resan ingår i skyddet, 44 procent känner till att skada eller akut sjukdom på resan omfattas och endast 35 procent har koll på att hemförsäkringen även vid behov täcker sjuktransport med flyg hem till Sverige. Det visar en ny undersökning*.

– Här ser vi ett stort kunskapsglapp för resultatet innebär ju att det är mer än hälften som inte vet om att det här skyddet är så pass omfattande och den stora majoriteten av dem har dessutom redan betalat för det. Reseskyddet fungerar utmärkt om du befinner dig utomlands max 45 dagar. Är resan längre än så är det viktigt att teckna en reseförsäkring, säger Markus Ljungblad, som är skadechef inom Gjensidige Försäkring.

Genom hemförsäkringens reseskydd kan du bland annat få ersättning för nödvändiga kostnader för läkarvård, provisorisk behandling av akuta tandbesvär och resor till och från vårdgivare, men det finns en utbredd missuppfattning kring att reseskyddet ger olika skydd beroende på vilket land man reser till. Hela 58 procent av svenskarna tror att hemförsäkringen ger olika reseskydd för olika länder.

– Den här typen av missuppfattning är inte bra. Risken är att det leder till att man missar att kontakta sitt försäkringsbolag om det händer något under utlandsresan. Det i sin tur kan leda till att man söker vård på egen hand och i värsta fall kommer man då inte till en godkänd vårdgivare som kan ge kvalitativ och prisvärd vård. Det spelar ingen roll vilket land man valt att resa till. Reseskyddet ger samma skydd oavsett, säger Markus Ljungblad.

Däremot finns det några undantag som det är viktigt att ha koll på.

– Om UD avråder från resor till landet så gäller inte försäkringen och vissa resor som medför ökad risk för skador, exempelvis där det ingår bergsklättring eller dykning, kräver oftast en tilläggsförsäkring för att skyddet ska vara komplett. Kolla därför upp vilket skydd du har och komplettera det om du behöver redan innan du packar väskan är mitt råd. När du sedan packar inför avfärd så se till att få med de eventuella intyg som behövs, säger Markus Ljungblad.

Det här kan du behöva ha med dig på resan:

EU-kort – Ska du resa inom EU-/EES-länder, Schweiz eller Storbritannien ska du alltid ha med dig ditt EU-kort. Kortet ger dig rätt till nödvändig sjukvård i dessa länder. Kortet kan du beställa hos Försäkringskassan.

Reseintyg – För att resa till vissa destinationer kan du behöva ett intyg som bevis på att du har försäkring om något händer. Intyget kan behövas både inför resan och under resan. Du kan beställa kortet via ditt försäkringsbolag.

Grönt kort – Ska du resa med bilen krävs ett Grönt kort i vissa länder för att bevisa att ditt fordon är trafikförsäkrat. Du kan beställa kortet via ditt försäkringsbolag.

*Om undersökningen Gjensidige Försäkring Sverige har i samarbete med Kantar Sifo genomfört en undersökning som bygger på intervjuer med drygt 1100 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden.

Vill du veta mer?

I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.