Få har koll på vad de förvarar i sina förråd
Hemförsäkringen ger skydd för den som drabbas av inbrott i förråd, garage, källare eller på vinden, men det är viktigt att både ha koll på och dokumentera vilka värden man förvarar i de så kallade biutrymmena. Endast 14 procent av svenskarna har dock sett över värdet av sakerna. Det visar en ny undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Gjensidige.
Förrådet är en perfekt plats för saker som behöver stuvas undan så att det blir mindre stök och mer plats i bostaden. Men det är smart att tänka till kring vad man väljer att förvara i sitt förråd, oavsett om det gäller vind, källare, garage eller förråd fristående från huset.
– Hemförsäkringen ger ett omfattande och utmärkt skydd för de flesta händelser man kan drabbas av i hemmet, men det är viktigt att ha koll på att det skiljer sig lite hur försäkringen täcker förlorade värden inne i bostaden jämfört med i olika typer av förråd. Det som förvaras i så kallade biutrymmen räknas in i det så kallade lösöret för bostaden. Däremot kan det finnas begränsningar för det som kallas stöldbegärlig egendom som förvaras utanför bostaden. Det kan exempelvis handla om konst, elektronik och smycken, och den typen av föremål bör man inte förvara i förråd över huvud taget för då är risken stor att man inte får den ersättning man förväntar sig om det skulle hända något. Det är även viktigt att ha koll på att det maximala ersättningsbeloppet ofta är begränsat vid skada utanför bostaden, säger Markus Ljungblad, som är skadechef inom Gjensidige Försäkring.
Drygt fyra av tio (42 procent) svenskar tror att hemförsäkringen täcker värden som förlorats intilliggande byggnader, så som förråd och garage, drygt en av tio (12 procent) tror inte att den gör det. Nära hälften av svenskarna (46 procent) är osäkra på vad som gäller. Det visar en ny undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Gjensidige Försäkring.
– Det är aldrig bra när det finns en så pass utbredd osäkerhet kring vad ens som ingår i ens försäkring. Här har vi från försäkringsbolagens sida en pedagogisk uppgift att ta tag i. Risken med att inte vara insatt i vilket skydd man har är att man bygger upp orealistiska förväntningar. Men även om det är viktigt att sätta sig in vilket skydd man faktiskt betalar för så tycker jag att det allra viktigaste är att man vet vilka värden man har hemma. Det är också smart att uppdatera det totala värdet hos sitt försäkringsbolag då och då, så att korrekt värde på lösöret är försäkrat, säger Markus Ljungblad.
Men endast 14 procent av svenskarna har sett över det försäkrade värdet i sina biutrymmen Så många som 66 procent uppger i undersökningen att de inte har gjort det och sex procent är osäkra på om de har gjort det.
– Det tycker jag att alla borde sätta på sin att-göra-lista i helgen. Dokumentera de värden du har genom att exempelvis ta ett foto, för det kan vara svårt att minnas allt på rak arm om man skulle drabbas av inbrott. Det gör också att det går både snabbare och enklare att få ersättning från sitt försäkringsbolag om olyckan skulle vara framme. Passa också gärna på att göra en inventering i förrådet och rensa ut det som räknas som stöldbegärligt, säger Markus Ljungblad.
*Om undersökningen Demoskop har på uppdrag av Gjensidige Försäkring Sverige genomfört en undersökning som bygger på intervjuer med drygt 1000 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden.
Vill du veta mer?
I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.