Hoppa till innehållet
Person med händerna på en bilratt

Laga stenskott - vad täcker försäkringen?

Även små stenar kan orsaka stor skada. Här får du reda på vad du ska göra om du fått ett stenskott, vad försäkringen täcker och vad självrisken är. Du får dessutom fem tips på hur du undviker stenskott.

5 tips för att undvika stenskott och skador på vindrutan

 1. Ha tejp eller stenskottsplåster i bilen
  De flesta glasskadorna beror på stenskott. Genom att ha med stenskottsplåster eller tejp i bilen kan du snabbt täcka stenskottet så att skadan inte blir större innan du har fått den lagad. Som kund hos oss kan du beställa gratis stenskottsplåster här
 2. Var försiktig på små vägar
  Tänk på att om du kör på små vägar med mycket småsten är risken för stenskott större. Sänk gärna farten vid möte.
 3. Var uppmärksam på vädret
  Undvik att köra vid hård blåst eller storm.
 4. Se upp för lastbilar
  Undvik att köra bakom en lastbil där lasten ligger oskyddad och inte övertäckt. Om den gör det kan det falla av småsaker som leder till stenskott i framrutan.
 5. Skydda framrutan
  Du kan eventuellt sätta på en stenskottsfilm på vindrutan för att ha ett extra lager som skyddar mot stenskott.

På våren sker det som flest stenskottskador. När snön har smält finns det extra mycket sten och grus på vägbanan. De flesta glasskadorna beror på dåligt väder, sand och att småstenar far upp och träffar framrutan. Ofta från mötande bilar. Dessutom är det som tidigare bara var en glasruta, nu fylld med ny teknik som värmetrådar, filvarnare, olika sensorer m m och kan vara en del av bilens bärande konstruktion.

Vad ska du göra om du fått ett stenskott?

Om du får en skada på framrutan, eller någon annan av bilens rutor, är det viktigt att så snabbt som möjligt täcka skadan med tejp eller stenskottsplåster. En oskyddad spricka fylls med smuts och fukt, vilket kan göra att det inte går att reparera den. 

Täcker bilförsäkringen lagning av stenskott?

Om du har en halvförsäkring eller helförsäkring på ditt fordon hos oss på Gjensidige, omfattas stenskott av försäkringen.

Du beställer själv tid för lagning eller byte av rutan hos Ryds Bilglas som därefter kontaktar oss.

Vad är självrisken för att fixa ett stenskott?

Din självrisk är 0 kr om stenskottet går att reparera. Skulle det vara så att rutan behöver bytas, är självrisken 1500 kr. 

För att skydda stenskottet mot smuts och fukt och göra det mindre sannolikt att du behöver byta rutan, kan du beställa ett speciellt stenskottsplåster. Plåstret är gratis och hjälper dig att skydda vindrutan fram till att du kan komma till verkstaden för att få skadan lagad.

0 kr i självrisk om stenskottet kan repareras!

Läs mer

Person med händerna på ratten

Mer om vår bilförsäkring

Vill du veta mer om vad vår bilförsäkring täcker och se ditt pris?

Bil på landsväg

Bästa tipsen för säker körning

Här har vi samlat några tips för säkrare körning.