Hoppa till innehållet
Familj på väg till stranden

Tips inför semestern

Ska du åka utomlands på din semester? Oavsett vart du åker finns det några saker som kan vara bra att ha koll på inför resan.

Det finns många skäl att ha en hemförsäkring med ett bra skydd när du ska ut och resa. Det kan hända en hel del oförutsedda saker på semestern.

Reseskyddet är så klart viktigt om ditt bagage inte dyker upp, eller om du skulle skada dig eller bli sjuk under semestern. Det är också ett bra skydd om du råkar ut för till exempel ett inbrott i bilen eller om planet ställs in på grund av dåligt väder.

Du kan aldrig försäkra dig mot allt, men att ett bra reseskydd kan i väldigt många fall göra att du inte drabbas av någon större ekonomisk skada om olyckan skulle vara framme. Inte minst har du någon att ringa till som kan hjälpa dig eller komma med goda råd. För att vara säker på att du har det skydd som du behöver är det bra att se över reseskyddet som ingår i din hemförsäkring i god tid innan semestern. Det finns några punkter som är bra att hålla koll på:

1. Kontrollera vilka som står med i försäkringsbrevet

Har du till exempel fått barn efter att du köpt hemförsäkringen? Då behöver du se till att ditt försäkringsbrev är uppdaterat med alla personer i hushållet, för att reseskyddet ska omfatta alla.

2. Se över ditt avbeställningsskydd

Hos oss gäller reseskyddet i vår hemförsäkring för alla resor under den period som du är försäkrad. Har du vår hemförsäkring Plus har du också ett avbeställningsskydd som gör att du får ersättning om du eller någon annan som omfattas av din hemförsäkring blir sjuk eller drabbas av ett olycksfall innan avresa som gör att ni inte kan komma iväg på er semester. Kontakta ditt försäkringsbolag för att få veta vad som gäller för just dig.

3. Håll koll på läget i omvärlden

Håll koll på UD:s generella råd via deras sida med reseinformation. Reseskyddet gäller oftast inte om du väljer att resa till ett land eller område som Utrikesdepartementet (UD) avråder från att resa till. Detta gäller oavsett nivå av avrådan som UD utfärdat. Du kan också ladda ner UD:s app Resklar för att ständigt ha uppdaterad information i fickan.

4. Fundera över om du behöver ha med dig några dokument på resan

Kontrollera om du behöver ha med dig några dokument på resan, gärna i god tid innan du ska iväg. Har du din hemförsäkring hos oss, kan du beställa eller ladda ner dokumenten här. Har du din försäkring hos något annat bolag, kolla med dem hur du får tillgång till dokumenten.

Beroende på vart du ska åka kan du behöva något/några av dessa: 

  • EU-kort Ska du resa inom EU-/EES-länder, Schweiz eller Storbritannien ska du alltid ha med dig ditt EU-kort. Kortet ger dig rätt till nödvändig sjukvård i dessa länder. Du beställer kortet hos Försäkringskassan här.  
  • Reseintyg För att resa till vissa länder kan du behöva ett intyg som bevis på att du har försäkring om något händer. Intyget kan behövas både inför resan och under resan. Länder som ofta kräver intyg är bl.a. Thailand, Iran, Ryssland, Belarus och Kuba. Du kan själv ladda ner reseintyget på Mina sidor. Se till att beställa ditt reseintyg i god tid innan du ska resa.
  • Utlandsresekort Du kan ladda ner ett resekort som i korta drag redogör för vad din reseförsäkring innehåller samt med kontaktuppgifter till vår dygnet runt-öppna larmcentral. Uppgifterna på kortet fyller du själv i, försäkringsnummer och slutdatum för försäkringen hittar du på Mina sidor eller på ditt försäkringsbrev. Här laddar du  ner ditt resekort

  • Grönt kort Ska du resa med bilen i Europa är det bra att ta reda på vilka regler som gäller för de länder som du ska besöka. För vissa länder krävs ett så kallat grönt kort. Du kan läsa mer om vilka länder som det gäller för samt beställa grönt kort här.

  • Covidbevis Ska du resa till ett land som kräver Covidbevis kan det vara bra att även spara dokumentet i molnet så att du kan komma åt det även om något skulle hända med din mobil. 

Har du rätt reseskydd i din hemförsäkring?

Läs mer

Ung tjej som sitter med sin mobil på en klippa vid havet

Så skyddar du din mobil

Sex tips på hur du kan slippa skador på din mobil.

Familj som håller på att packa ur sin bil

Så gör du bilen redo inför semestern

Bilens skick kan vara avgörande för hur lyckad din semester blir. Här hittar du åtta tips på hur du kan förbereda bilen för vägen!