Hoppa till innehållet
Väg sedd från framsätet bakom ratten

gjensidige-se.apps-int.gjensidige.io

Drygt en fjärdedel av stockholmarna har åkt bil med en berusad förare

Det visar en omfattande riskundersökning som Gjensidige Försäkring Sverige har genomfört i samarbete med Kantar Sifo.

De flesta vet att alkohol och bilkörning är en livsfarlig kombination. Ändå har drygt en fjärdedel av stockholmarna någon gång valt att åka bil med en förare som har druckit alkohol. De som är minst benägna att åka bil med en förare som är berusad är norrlänningarna. 

Midsommar är en av våra största högtider. Förutom sill och god mat inmundigas ofta extra alkohol under den här helgen. Sedan några dagar tillbaka är det återigen fritt fram att resa inom hela Sverige och även om midsommarafton säkert kommer att bli annorlunda för många i år, så är det nog många som kommer att resa till landställen eller bekanta även i dessa tider och då välja att ta bilen.

Gjensidige Sverige har i samarbete med Kantar Sifo genomfört en omfattande riskundersökning där 1000 svenskar fått svara på frågor kring olika områden, bland annat alkohol och bilkörning.

Undersökningen visar att nio av tio svenskar anser att vi har en bra alkohollagstiftning för biltrafik i Sverige. Trots det svarar drygt 22 procent att de någon gång har valt att åka bil med någon som de vet har druckit alkohol och där de varit osäkra på om föraren druckit tillräckligt mycket alkohol för att åka fast vid en kontroll. Intressant att notera är att resultaten skiljer sig mellan olika områden i landet.

Så många har åkt bil med en förare de vet har druckit alkohol och där de varit osäkra på om föraren druckit tillräckligt mycket alkohol för att åka fast vid en kontroll:

  • I Stockholmsområdet: 27 procent
  • I Göteborgsområdet: 26 procent
  • I Malmöområdet: 23 procent

En sammanslagning av Stockholm, Göteborg och Malmö visar att 26 procent någon gång har åkt bil med en berusad förare, vilket kan jämföras med resultatet i övriga landet där 20 procent svarar ja på frågan. Lägst är siffran i norra Sverige där 10 procent svarar ja. Högst är siffran i Sydsverige där 32 procent svarar ja på frågan.

Drygt en fjärdedel undviker bilen kring högtider av rädsla för andra

De flesta vet nog att alkohol och bilkörning inte hör ihop och att de är en livsfarlig kombination. Trots det utförs minst 15 000 bilresor varje dag i Sverige där föraren skulle dömas för rattfylleri om de åkte fast i en kontroll, det visar statistik från Trafikverket.

Vår undersökning visar också att många oroar sig för andra förares alkoholintag. Nästan 27 procent av de tillfrågade i Gjensidiges riskundersökning svarar att det har hänt att de helt undvikit att åka bil kring storhelger på grund av oro över andra förares promillehalt.

Låt bilen stå även dagen efter

Många väljer att låta bilen stå under festkvällen. Men det är inte bara under självaste midsommarafton som det gäller att tänka efter.

–Dagen efter festligheterna kanske du känner dig helt återställd, men faktum är att även om alkoholen helt har gått ur kroppen så är körförmågan avsevärt försämrad dagen efter att man har druckit alkohol, säger Karolin Bernås, som är Skadechef inom Gjensidige Sverige.

En del kanske försöker räkna ut hur lång tid det tar för alkoholen att lämna kroppen, men den typen av beräkningar är mycket osäkra och kan i värsta fall ge en falsk trygghet. Enligt tester som Systembolaget har genomfört försämras körförmågan med så mycket som 20 procent dagen efter, även om föraren inte känner sig bakfull och inte har någon promillehalt kvar i blodet.

–Du kan bli mer okoncentrerad, tappa skärpan, reagera långsammare. Allt det här kombinerat med trötthet gör dig farlig, både för dig själv och de andra trafikanterna på vägarna. Därför är det allra bästa att låta bilen stå även dagen efter, säger Karolin Bernås.

Tips inför bilresan kring midsommar:

  • Se till att vara ordentligt utvilad före resan.
  • Ha god tid på dig – kring midsommar ökar trafiken och det kan bli mer köer än vanligt.
  • Håll avstånd till bilen framför dig.
  • Var extra försiktig och observant på andra förare i trafiken.
  • Kör varken samma dag eller dagen efter du har druckit alkohol.

Vill du veta mer?

I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.