Hoppa till innehållet
Inbrottstjuv tar sig in genom altandörr i mörkret

Pandemin har inte påverkat synen på hemlarmets relevans

Majoriteten av svenskarna uppger i en ny undersökning, som Gjensidige Försäkring har gjort i samarbete med Kantar Sifo, att pandemin inte har påverkat deras syn på relevansen av hemlarm och få är oroliga att över att drabbas av inbrott samtidigt som de befinner sig hemma.

Under årets mörkare månader tenderar antalet inbrott att öka. Ett vanligt tips för att minska risken är att skaffa ett hemlarm som är kopplat till en larmcentral. Drygt hälften (56 procent) av de svarande i en ny undersökning* som Gjensidige Försäkring har gjort i samarbete med Kantar Sifo, tror att ett inbrottslarm minskar risken för att drabbas av inbrott. 15 procent tror inte att ett larm minskar risken och 30 procent är osäkra.

– Oavsett hur du bor så är ett bra tips att starta Grannsamverkan tillsammans med grannarna. Om du bor i lägenhet kan det vara värt att investera i en säkerhetsdörr. Om du bor i hus är det bra att tänka på att inte ha för mycket insynsskydd vid fönster och altandörrar och att ta in stegar och trädgårdsredskap eftersom de i värsta fall annars kan användas av inbrottstjuven för att ta sig in, säger Karolin Bernås, som är skadechef inom Gjensidige Försäkring.

Såhär i Coronatider arbetar fler hemifrån i större utsträckning än kanske någonsin tidigare. Synen på inbrottslarmets relevans har inte påverkats särskilt av pandemin och det faktum att många numer arbetar hemma. 79 procent av svenskarna uppger att deras syn på inbrottslarmets relevans inte har påverkats, fem procent uppger att deras syn på larmet har påverkats och 15 procent är osäkra.

Majoriteten, 73 procent, uppger att de inte är oroliga över att drabbas av inbrott när de är hemma och 8 procent uppger att de känner en sådan oro.

– Vi ser att inbrotten fortsätter trots att fler arbetar hemifrån. Även om de allra flesta inbrott sker när man inte är hemma är det alltid bra ha ytterdörren låst, även när man befinner sig i bostaden. Inbrottstjuvar är ofta oerhört snabba och det är smart att inte förvara viktiga nycklar, som exempelvis bilnycklar, precis i hallen eftersom det då är enklare för tjuven att ta dem, säger Karolin Bernås.

Ett annat tips är att se över låsen till fastigheten. Svenska Stöldskyddsföreningen är smart att stämma av med för de har godkända produkter för dörr- och kodlås. För den som har fönster på markplan finns det också särskilda fönsterlås att installera.

Det är också bra att i förebyggande syfte dokumentera sina värdesaker hemma.

– Tyvärr visar våra tidigare undersökningar att bara ungefär en tredjedel av svenskarna har dokumenterat sina mest värdefulla saker. Det är väldigt smart att avsätta en liten stund till att förbereda en lista på de viktigaste ägodelarna, för det kan vara svårt att i stunden komma ihåg allt som har försvunnit. Då går det också mycket enklare och snabbare att få ut ersättning från sitt försäkringsbolag. Ytterligare ett tips är att stöldmärka sina saker med exempelvis MärkDNA för då kan polisen enklare spåra dem om du skulle drabbas av inbrott, säger Karolin Bernås.

*Om undersökningen: Gjensidige Försäkring Sverige har i samarbete med Kantar Sifo genomfört en omfattande riskundersökning som bygger på intervjuer med 1000 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden.

Vill du veta mer?

I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.