Så undviker du soteld och skorstensbrand
Eldstäder och braskaminer kan ge både värme och mysfaktor när kylan smyger sig på. Men de kan samtidigt utgöra en säkerhetsrisk, om du inte använder dem på rätt sätt. Här har vi samlat några viktiga tips och råd kring hur du minskar risken för skorstensbrand.
Hur uppstår en skorstensbrand?
Risken för skorstensbrand ökar vid eldning med en kombination av fuktig ved och dålig lufttillförsel. Det kan leda till att det bildas en beläggning av tjära och sot på insidan av skorstenen. Lågor från eldstaden riskerar att sätta eld på den brandfarliga och lättantändliga tjärbeläggningen. Runt 100 grader räcker för att starta en skorstensbrand, som snabbt kan komma upp i en temperatur på långt över 1 000 grader.
Ofta blir det inte så allvarligt. Antalet utryckningar speglar inte det faktiska antalet skorstensbränder, eftersom många bränder upptäcks först vid en inspektion. Mindre bränder behöver inte vara farliga där och då, men kan leda till skador som på längre sikt ökar brandrisken. Skorstensbrand kan exempelvis orsaka sprickor och snedvridningar i skorstenen så att rök, värme och eld sipprar ut i konstruktionen. Det kan i sin tur leda till att väggar och tak i bostaden antänds.
Visste du att..?
Varje år råkar många villa- och fritidshusägare ut för att skorstenen börjar brinna. Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) berodde cirka 20% av bränderna i flerbostadshus och villor mellan år 2012 och 2021 på skorstensbrand, även kallad soteld.
Hur märker jag en skorstensbrand?
Om du hör ett mullrande ljud från skorstenen kan det vara ett tecken på sotbrand. Den här typen av brand upptäcks ofta av grannar som ser lågor komma ut ur skorstenen.
Hur ska jag agera vid en skorstensbrand?
- Stäng spjället i eldstaden. På så sätt kan du minska syretillförseln.
- Släck försiktigt elden med hjälp av en pulversläckare.
- Öppna spjället igen och vinkla pulversläckarens munstycke uppåt i rökkanalen.
- Stäng spjället.
- Ring 112.
- Fyll askhinken med vatten och lägg veden från eldstaden i hinken.
- Ha koll på eldstaden och rökkanalen och var beredd med pulversläckaren, tills räddningstjänsten har anlänt.
- Tänk på att eldstaden och rökkanalen måste besiktigas av en behörig sotartekniker innan du får använda den igen.
Källa: Uppsala Brandförsvar, Medelpads Räddningstjänstförbund
Fem tips för att undvika soteld
- Använd torr ved. Torr ved ger bättre värmeeffekt, mindre sot i röret och minimal förorening. Använd inte bensin, fotogen eller andra brandfarliga vätskor för att tända. Använd gärna en fuktmätare. Veden får inte ha en fukthalt på mer än 20 procent.
- Se till att det finns gott om drag i början, bra eldning kräver mycket luft. Minska draget när veden brinner bra och eldstaden är väl uppvärmd.
- Undvik att fylla kaminen eller eldstaden med ved innan eldstaden är väl uppvärmd. En fylld eldstad leder till dålig förbränning, vilket i sin tur ökar sotbildningen.
- Elda inte mer än 2-3 kg ved per timme och inte mer än 3-4 timmar i sträck.
- Låt eldstaden vila minst lika länge som den använts.
Läs mer
Vad behöver du tänka på om du stänger av värmen i ditt hus?
Kan du stänga av värmen i villan eller fritidshuset när du inte är där utan att riskera frysskador? Och hur gäller försäkringen?
Brandsäkerhet hemma
Bränder i hemmet uppstår ofta snabbt och oväntat. Med rätt kunskap, utrustning och rutiner kan du minska risken för att en brand bryter ut – och veta hur du ska agera om olyckan är framme.