Hoppa till innehållet
Strandkant i solljus en vintrig dag

Så förbereder du båten för vinter­förvaring

När kyla och ruskväder börjar krypa på är det dags att göra båten redo för vintern. Här hittar du checklistan för vad som är bra att tänka på.

Vilken typ av båt har du? Vilken motor har den och hur kommer du att förvara den i vinter? Det är faktorer som avgör hur du ska ta hand om den. Men ett bra ställe att börja på är med motorn.  

Om du har en utombordsmotor är det bra att köra den i sötvatten för att undvika att salt blir kvar i kylsystemet. Ta sedan bort kåpan och ge hela motorn en rejäl dusch med rostskyddsolja. Det motverkar rost och korrosion.

Om du har en inombordsmotor ska havsvattendelen av kylsystemet köras igenom med frostskyddsmedel, så att det inte fryser under vintern. Töm vattenavskiljaren och skydda motorn med ett lager rostskyddsolja. Dessutom är det bra att byta bränslefilter, många skador under våren uppstår på grund av orent bränsle och igensatta filter.

Våra råd är allmänna och passar för de flesta båtar. För just din båts motor kan speciella råd gälla, så börja med att läsa instruktionsboken.

Förhindra fukt och frost

Frostskador är ett problem för alla typer av båtar. På våren hör vi ofta av båtägare som upptäcker att tjälen har sprängt rör och behållare i bitar. Töm därför vattensystemet och varmvattentanken och häll frostskyddsmedel i septiktanken och duschavloppet. Lite rödsprit i toaletter förhindrar frost.

Kondens kan uppstå i bränsletanken, men fukt är också ett vanligt problem i kabinen. Det är nästan omöjligt att undvika kondens i en båt. Fukt och dålig ventilation kan leda till mögel, därför är det bra att ta bort kuddar och andra utsatta föremål. En tom båt är också mindre attraktiv för tjuvar. Det kan också vara bra att ha en avfuktare i kabinen.

Tvätta båten inför vintern

När du börjar städa och tvätta: rengör alla ytor, toalett och kapell grundligt. Då håller båten sig mycket längre och du får dessutom en trevligare start på nästa säsong.

Mögel och dålig lukt kan vara resultatet av otillräcklig höststädning. Tänk på att det är viktigt att rengöra insidan av kapellet också. Du har säkert lagt märke till molnet som "ploppar" ut när du öppnar en läsk eller öl. Molnet innehåller ett överskott av koldioxid blandat med socker, en klibbig blandning som kan fastna på ytor i en radie av upp till fem meter. Om beläggningen lämnas kvar en längre tid, blir den så småningom en fest för mögel och andra organismer.

När du tar upp båten på land är det också smart att tvätta skrovet ordentligt på en gång. Om du väntar med jobbet blir det snabbt ganska svårt att bli av med påväxt som alger och snäckor. Använd gärna en högtryckstvätt för jobbet.

Säkerställ att stöden är stabila

När du tar upp båten måste du se till att den stöttas ordentligt på uppläggningsplatsen. När många båtar ligger upplagda på land är det inte svårt att föreställa sig den dominoeffekt som kan uppstå om stöttorna eller vaggan för bara en av dem ger vika.

En båt kan dessutom bli ett riktigt vindfång. Därför är det bra att inte fästa presenningen direkt i ställningen/vaggan. Använd istället dunkar med vatten eller sand som vikter eller knyt presenningen runt skrovet. Se också till att sätta på presenningen så att vatten och snö kan rinna av.

Checklista inför vinterförvaring på land

  • Kör motorn i sötvatten. Kör frostskyddsmedel genom inombordsmotorns kylsystem.
  • Kontrollera motorns frostskyddsmedelsnivå och mät fryspunkten. Spraya med rostskyddsolja. Byt gärna motorolja och oljefilter.
  • Leta efter rost och korrosion - och kontrollera att zinkanoder inte har korroderat bort.
  • Fyll bränsletanken. Om du misstänker föroreningar, töm och rengör tanken och byt bränslefilter.
  • Stäng av huvudströmbrytaren, koppla vid behov bort batteriet – som måste laddas kontinuerligt under hela vintern för att undvika minskad livslängd.
  • Tvätta båten inifrån och ut. Torka upp eventuellt kvarvarande vatten.
  • Ventilera för att begränsa kondens (gäller även i motorrummet). Montera ett frostskydd som håller kabinen varm och förhindrar mögel.
  • Ta bort värdesaker och utrustning, såsom kuddar och andra föremål som är känsliga för mögel.
  • Kontrollera båtens brand- och säkerhetsutrustning.

Vissa båtägare väljer bort båtförsäkring vintertid. Det är ingen bra lösning. Försäkringen kan täcka eventuella skador som uppstår när båten är på land. Även med tanke på den ökande mängden extremväder är det bra att vara försäkrad året runt.